پایان نامه : ابداع دستگاه جدید اسانس گیری از گیاه با بخار سرد ایجاد شده از طریق کاویتاسیون و مقایسه … |
1-2- استخراج مواد موثرگیاهان. 5
1-2-1- روشهای استخراج.. 5
1-2-2- تهیه نمونه گیاه مورد آزمایش…. 5
1-3- طبقه بندی مواد موثر گیاهان. 5
1-3-1- آلکالوئیدها 6
1-3-2- گلیکوزیدها 6
-3-3-1 اسانسها 6
1-3-4- مواد تلخ.. 6
1-3-5- فلاونها و فلاونوئیدها 7
1-3-6- موسیلاژها 7
1-3-7- ساپونین ها 8
1-3-8- تاننها 8
1-3-9- ویتامینها 8
1-4- معرفی تفصیلی آلکالوئیدها 8
1-4-1- تعریف آلکالوئیدها 8
1-4-2- پراکندگی آلکالوئیدها در گیاهان. 9
1-4-3- نقش آلکالوئیدها در گیاهان. 9
1-4-4- مکان بیوسنتز و ذخیره آلکالوئیدها در گیاهان. 10
1-4-5- ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی آلکالوئیدها 11
1-4-6- طبقه بندی آلکالوئیدها 11
1-5- معرفی تفصیلی فلاونوئیدها 12
1-5-1- مقدمه. 12
1-5-2- خصوصیات فیزیکی و شیمیایی فلاونوئیدها 13
1-5-3- آثار و نقش فلاونوئید ها در گیاهان. 13
1-5-4- طبقه بندی فلاونوئید ها 13
-Oگلیکوزیده 14
1-5-4-2- فلاونوئیدهای – C گلیکوزیده 14
1-5-4-3- فلاونوئیدها (بر اساس ساختار مولکولی[ 14
1-5-5- استخراج و جداسازی فلاونوئیدها 16
1-5-6- روشهای شناسایی فلاونوئیدها 17
1-6- معرفی تفصیلی تاننها 17
1-6-1- مقدمه. 17
1-6-2- نقش تانن ها در گیاهان. 18
1-6-3- ماهیت شیمیایی تانن ها 18
1-6-4- خواص دارویی تانن ها 18
1-6-5- کاربرد تانن ها 19
1-6-6- طبقه بندی تاننها براساس خواص ساختاری.. 19
] 19
1-6-6-2- تاننهای کمپلکس شونده (Complex Tanins] 20
] 20
1-6-6-4- تاننهای هیدرولیزشونده (Hydrolysable tannins] 21
1-6-7- استخراج تاننها 22
1-6-8- اندازه گیری تاننها 22
1-7- معرفی تفصیلی روغنهای اسانسی.. 23
1-7-1- مقدمه. 23
1-7-2- نقش روغنهای اسانسی در گیاه 23
1-7-3- خواص مشترک روغنهای اسانسی.. 23
1-7-4- دسته بندی تركیبات اسانسی.. 24
1-7-4-1- طبقهبندی اسانسها بر اساس تركیبات شیمیایی.. 25
1-7-4-2- طبقهبندی اسانسها بر اساس مبدأ بیوسنتز. 25
1-7-5- روشهای استخراج روغنهای اسانسی.. 25
1-7-6- روشهای تجزیه و شناسایی اسانسها 25
1-8- خواص بیولوژیک… 27
1-8-1- خواص آنتی اکسیدانی.. 27
1-8-2- خواص ضدسرطانی.. 28
1-8-3- خواص ضد میکروبی.. 29
1-8-3-1- منابع طبیعی آنتی بیوتیک ها 30
1-8-3-2- ساز و کار عمل داروهای ضد میکروبی.. 30
1-9- مبانی علمی دستگاه اسانس گیری با بخار سرد. 30
1-9-1- تاریخچه امواج فراصوت… 30
1-9-2- تعریف صوت… 31
1-9-3- اصول عملی مبدل فراصوت… 31
1-9-4- تعریف کاویتاسیون. 32
1-9-5- انواع کاویتاسیون. 35
1-9-6- روشهای تولید امواج فراصوت… 36
1-9-6-1- روش پیزو الكتریسیته. 37
1-9-6-2- روش مگنتو استریكسیون ( Magnetostrictive ] 38
2- فصل دوم. 40
1-2- شرح کلی.. 40
2-2- وسایل، مواد و دستگاههای مورد استفاده 41
2-2-1- وسایل آزمایشگاهی.. 41
2-2-2- مواد شیمیایی.. 41
2-2-3- دستگاههای مورد استفاده 42
2-3- طراحی دستگاه اسانس گیری با بخار سرد. 43
2-3-1- استخراج اسانس از نمونههای گیاهی.. 44
2-3-2- جداسازی و شناسایی ترکیبهای اسانسی.. 44
2-4- شناسایی متابولیتهای ثانویه غیرفرار موجود در گیاه 45
2-4-1- آزمون شناسایی آلکالوئیدها 45
2-4-2- آزمون سیانیدین برای تعیین آنتوسیانین ها و فلاونوئیدها 45
2-4-3- آزمون حضور تانن ها 46
2-5- عصاره گیری از نمونههای گیاهی.. 47
2-6- ارزیابی اثرات بیولوژیكی.. 48
2-6-1- بررسی اثر آنتی اکسیدانی.. 48
بررسی خاصیت آنتی اکسیدانی به روش DPPH.. 48
2-6-1-2- بررسی محتوای تركیبات فنلی به روش فولین سیکالتو. 51
2-6-1-3- آزمون بی رنگ شدن بتاکاروتن در حضور لینولئیک اسید. 54
2-6-1-4- آزمون های میکروبی.. 57
2-6-1-5- آزمون تعیین سمیّت سلولی.. 58
3- فصل سوم. 60
3-1- آماده سازی نمونه گیاهی.. 60
3-2- معرفی اجزای درونی دستگاه اسانس گیری با بخار سرد. 61
3-2-1- شرح وظایف هر قسمت از دستگاه اسانس گیری به کمک مبدل امواج فراصوت… 62
3-3- استخراج و شناسایی اجزای اسانس 64
3-3-1- استخراج اسانس…. 64
بومادران. 65
3-3-1-2- اجزای تشکیل دهنده اسانس گیاه مینای دماوندی.. 69
3-3-1-3- مقایسه روش اسانس گیری فراصوت و تقطیر با بخار آب… 72
3-4- آزمونهای فیتوشیمیایی.. 77
3-4-1- بررسی آزمونهای فیتوشیمیایی در گیاه بومادران. 77
3-4-2- بررسی آزمونهای فیتوشیمیایی در گیاه مینای دماوندی.. 78
3-5- بررسی اثرات بیولوژیکی.. 79
3-5-1- بررسی فعالیت های آنتی اکسیدانی.. 79
3-5-1-1- نتایج ارزیابی اثر آنتی اکسیدانی به روش DPPH.. 79
. 80
مینای دماوندی.. 82
3-5-2- بررسی تركیبات فنولی به روش Folin-Ciocalteus 84
3-5-2-1- بررسی تركیبات فنولی نمونه استاندارد گالیک اسید. 84
3-5-2-2- بررسی تركیبات فنلی عصاره گیاه بومادران. 85
.. 85
3-5-3- آزمون بی رنگ شدن β- کاروتن در حضور لینولئیک اسید. 86
. 86
کاروتن در حضور عصاره متانولی گیاه بومادران. 87
.. 87
3-6- بررسی فعالیت ضدمیکروبی اسانس و عصاره 89
3-6-1- گیاه مینای دماوندی.. 92
3-7- ارزیابی میزان سمیت سلولی عصاره ها 94
3-8- نتیجه گیری.. 95
4- منابع. 96
پیوستها……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….101
فهرست شکل ها
شکل 1‑1: گیاه بومادران. 4
شکل 1‑2: مینای دماوندی.. 4
شکل 1‑3: پدیده کاویتاسیون. 32
شکل 1‑4: انواع ترکیدن حباب و تشکیل حباب الف) حباب نیم دایره ای چسبیده به سطح ب) حباب در حال حرکت به منطقه گرادیان مثبت ج) ترکیدن حباب در نزدیکی سطح.. 33
شکل 1‑5: نمودار فاز آب… 34
شکل 1‑6: وابستگی بخار خروجی از دستگاه به دما و سطح آب… 35
شکل 1‑7: انواع راه های ایجاد کاویتاسیون. 35
شکل 1‑8: پیزوالکتریک سرامیکی.. 37
شکل 1‑9: نحوه ایجاد نوسان توسط بلور پیزو الكتریسیته. 38
شکل 1‑10: نحوه ایجاد نوسان توسط مواد فرومغناطیس…. 38
شکل 2‑1: نمونه های ساخته شده دستگاه اسانس گیری بخار سرد. 43
شکل 3‑1: دستگاه اسانس گیری با بخار سرد. 61
فهرست جدول ها
جدول 2‑1: انواع مواد شیمیایی مورد استفاده 41
جدول 2‑2: انواع دستگاه های مورد استفاده 42
جدول 3‑1: مقایسه بازده استخراج اسانس از دو گیاه به تفکیک روش استخراج.. 64
جدول 3‑2: اجزاء تشکیل دهنده اسانس سرشاخه های هوایی بومادران. 65
جدول 3‑3: اجزاء تشکیل دهنده اسانس سرشاخههای هوایی گیاه مینای دماوندی.. 69
جدول 3‑4: اجزاء تشکیل دهنده اسانس سرشاخههای هوایی گیاه مینای ذماوندی.. 72
جدول 3‑5: اجزای تشکیل دهنده گیاه بومادران در دو روش تقطیر با بخار آب و روش فراصوت… 74
جدول 3‑6: بررسی وجود فیتوترکیبات در گیاه بومادران. 77
جدول 3‑7: بررسی وجود فیتوترکیبات در گیاه مینای دماوندی.. 78
جدول 3‑8: جذب و درصد مهار رادیکال DPPH برای نمونه استاندارد BHT. 79
جدول 3‑9: جذب و درصد مهار عصاره آبی برگ گیاه بومادران. 81
IC عصاره گیاه بومادران و نمونه استاندارد. 82
جدول 3‑11: جذب و درصد مهار عصاره متانولی سرشاخه گلدار گیاه مینای دماوندی.. 83
عصاره گیاه مینای دماوندی و نمونه استانداردBHT. 84
جدول 3‑13: نتایج ارزیابی معادل گالیک اسید فنلهای تام موجود در عصاره متانولی گیاه بومادران. 85
جدول 3‑14: نتایج ارزیابی معادل گالیک اسید فنلهای تام موجود در عصاره متانولی گیاه مینای دماوندی.. 85
جدول 3‑15: بیان نتایج آزمون بی رنگ شدن β-کاروتن در حضور لینولئیک اسید. 87
جدول 3‑16: نتایج مربوط به فعالیت ضدمیکروبی اسانس و عصاره گیاه بومادران. 90
جدول 3‑17: نتایج مربوط به تعیین فعالیت ضدمیکروبی اسانس و عصاره گیاه مینای دماوندی.. 92
فهرست نمودارها
نمودار 3‑1: اجزاء تشکیل دهنده اسانس گیاه مینای دماوندی در روش تقطیربا بخار آب و روش فراصوت… 73
نمودار 3‑2: اجزاء تشکیل دهنده اسانس گیاه بومادران در دو روش تقطیر با بخارآب و روش فراصوت… 75
نمودار 3‑3: نموداردرصد مهار نسبت به غلظت نمونه استاندارد BHT. 80
نمودار 3‑4: نموداردرصد مهار نسبت به غلظت عصاره متانولی گیاه بومادران. 81
نمودار 3‑5: نموداردرصد مهار نسبت به غلظت عصاره متانولی سرشاخه گیاه مینای دماوندی.. 83
نمودار 3‑6: نمودار جذب بر حسب غلظت استاندارد گالیك اسید. 84
نمودار 3‑7: بیان نتایج آزمون بی رنگ شدن β-کاروتن در حضور لینولئیک اسید. 88
علایم و اختصارات
BHA
BHI
BHT
CC
DMAPP
DPPH
DMSO
ET
FCR
FID
FRAP
GC
GC-MS
HAT
HPLC
IC50
IPP
IR
KI or RI
LC50
MBC
MIC
MS
MVA
NCCLS
NCI
NIST
NMR
ORAC
pH
SDE
SFE
SOD
TEAC
TLC
TRAP
UV
Vis |
Butylated Hydroxy Anizole
Brain Heart Infusion Broth
Butylated Hydroxy Toluene
Column Chromatography
Dimethylallyl pyrophosphate
1, 1-diphenyl-2-picrylhydrazyl
Dimethyl Sulfoxide
Electron Transfer Assay
Folin-Ciocalteu Reagent
Flame Ionization Detector
Ferric Reduction Ability of Plasma
Gas Chromatography
Gas Chromatography/ Mass Spectroscopy
Hydrogen Atom TransferAssay
High Performance Liquid Chromatography
Inhibitory Concentration Fifty Percent
Isopentenyl Pyrophosphate
Infrared Spectroscopy
Kovats Index
Lethal Concentration Fifty Percent
Minimum Bactericide Concentration
Minimum Inhibition Concentration
Mass Spectroscopy
Mevalonic Acid
National Committee for Clinical Laboratory Standards
National Cancer Institute
National Institute of Standards and Technology
Nuclear Magnetic Resonance
Oxygen Radical Absorbance Capacity
Potential of Hydrogen
Simultaneneous steam Distillation and Extraction
ی نوشتهها/> |
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1399-10-10] [ 12:34:00 ق.ظ ]
|