4

 

 

 

1-2) ساقه

 

 

4

 

 

 

1-3) غده

 

 

5

 

 

 

1-4) جوانه

 

 

5

 

 

 

1-5) ریشه

 

 

5

 

 

 

1-6) گل

 

 

5

 

 

 

2- ارقام سیب زمینی

 

 

5

 

 

 

2-1) رقم‌هاى خیلى ‌زودرس و زودرس

 

 

5

 

 

 

2-2) رقم­‌هاى متوسط رس یا میان‌رس

 

 

6

 

 

 

2-3) رقم­‌هاى دیررس

 

 

6

 

 

 

3- تاریخچه

 

 

7

 

 

 

4- مواد موجود در سیب زمینی

 

 

8

 

 

 

5- مراحل کشت سیب زمینی      

 

 

8

 

 

 

5-1) آماده كردن زمین برای كاشت سیب­زمینی

 

 

8

 

 

 

5-2) آماده‌کردن غده­‌ها براى کاشت سیب­زمینی

 

 

9

 

 

 

5-3) کاشتن غده­‌ها

 

 

10

پایان نامه و مقاله

 

 

 

 

5-4) آبیاری سیب زمینی

 

 

11

 

 

 

5-5) كوددهی سیب­زمینی

 

 

11

 

 

 

       5 -6) وجین كردن و خاك دادن سیب­زمینی

 

 

12

 

 

 

5-7) برداشت

 

 

13

 

 

 

6- مراحل پس از برداشت و فرآوری سیب زمینی

 

 

14

 

 

 

7- اهمیت اقتصادی سیب­زمینی

 

 

15

 

 

 

8- ویروس­های بیماریزای سیب­زمینی

 

 

17

 

 

 

9- ویروس ایكس سیب­زمینی Potato virus X

 

 

20

 

 

 

9-1) آرایه­بندی

 

 

20

 

 

 

9-2) علائم

 

 

21

 

 

 

9-3) دامنه میزبانی طبیعی ویروس ایكس سیب­زمینی

 

 

22

 

 

 

9-4) گونه های میزبانی بكار رفته جهت تشخیص PVX

 

 

23

 

 

 

9-5) انتقال و انتشار ویروس

 

 

23

 

 

 

9-6) پراکنش جغرافیایی

 

 

24

 

 

 

9-7) خصوصیات ژنوم

 

 

24

 

 

 

9-8) خصوصیات پیكره ویروس

 

 

26

 

 

 

9-9) تکثیر ویروس ایکس سیب­زمینی در گیاه

 

 

27

 

 

 

9-10) تنوع ژنتیكی ویروس ایكس سیب­زمینی

 

 

28

 

 

 

10- روش­های ردیابی ویروس ایكس سیب­زمینی

 

 

30

 

 

 

10-1) سرولوژی

 

 

30

 

 

 

10-2) بررسی­های مولكولی واکنش زنجیره­ای پلی­مراز Polymerase Chain Reaction (PCR)

 

 

32

 

 

 

11- مطالعات انجام شده در ایران

 

 

37

 

 

 

12- هدف از این تحقیق

 

 

40

 

 

 

فصل دوم:مواد و رو ش­ها

 

 

 

 

 

 

1- جمع آوری نمونه از مزارع سیب­زمینی

 

 

42

 

 

 

2- آزمون الایزا Enzyme-Linked Immunosorbent Assay- ELISA))

 

 

42

 

 

 

2-1) تهیه بافرها

 

 

42

 

 

 

2-1-1) بافرفسفات پتاسیم(PH, 7.4), (phosphate buffered saline-PBS)

 

 

43

 

 

 

2-1-2) بافر پوششی کربنات سدیم(PH, 9.6) , (Coating buffer)

 

 

43

 

 

 

2-1-3) بافر شستشو (PH,7.4),(Washing buffer)

 

 

43

 

 

 

2-1-4) بافر عصاره گیری (PH,7.4),(Extraction buffer)

 

 

43

 

 

 

2-1-5) بافر ترکیب پادتن-آنزیم (PH,7.4),(Conjugate buffer)

 

 

43

 

 

 

2-1-6) بافر زمینه (سوبسترا)(PH, 9.8),(Substrate buffer)

 

 

44

 

 

 

3- بررسی­های گلخانه­ای

 

 

45

 

 

 

4- بررسی انتقال

 

 

46

 

 

 

4-1) بررسی انتقال با سس

 

 

46

 

 

 

4-2) انتقال با تماس

 

 

46

 

 

 

5- بررسی خصوصیات مولكولی

 

 

46

 

 

 

5-1) استخراج آر.ان.ای (RNA Extraction)

 

 

46

 

 

 

5-2) واکنش زنجیره­ای پلی­مراز به روش رونوشت برداری برگردان (RT-PCR)

 

 

48

 

 

 

5-2-1) مرحله رونوشت برداری برگردان (Reverse transcriptase)

 

 

48

 

 

 

5-2-2) مرحله واکنش زنجیره ای پی. سی. آر

 

 

48

 

 

 

5-3) مشاهده محصول واكنش

 

 

49

 

 

 

5-4) خالص سازی قطعات تکثیر شده

 

 

49

 

 

 

5-4-1) جدا کردن قطعه ژل حاوی DNA تکثیر شده

 

 

49

 

 

 

5-4-2) حل کردن قطعه ژل و آزاد شده قطعه DNA

 

 

49

 

 

 

5-4-3)رسوب دادن DNA

 

 

50

 

 

 

5-4-4)شستشوی رسوب با بافر شستشو

 

 

50

 

 

 

5-4-5) حل شدن DNA در آب

 

 

50

 

 

 

5-6) آنالیز تبارازیی

 

 

51

 

 

 

6- خالص سازی ویروس PVX

 

 

53

 

 

 

7- اسپکتروفتومتری و تعیین غلظت ویروس جدا شده در آموده های(پرپارسیون) خالص شده

 

 

55

 

 

 

فصل سوم:نتیجه گیری

 

 

 

 

 

 

1- بررسی علائم آلودگی­های موجود روی سیب زمینی

 

 

56

 

 

 

1-1) علائم آلودگی روی سیب زمینی

 

 

56

 

 

 

1-2) نشانه­های آلودگی روی گوجه فرنگی

 

 

57

 

 

 

2- آزمون بیولوژیکی (واکنش گیاهان محک در مقابل عصاره حاوی ویروس ایکس)

 

 

58

 

 

 

2-1) گل تکمه­ایی Gomphrena globosa L.

 

 

58

 

 

 

2-2) داتوره Datura stramonium

 

 

59

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2-3) سلمکChenopodium amaranticolor 59
2-4) توتون Nicotiana glutinosa L 60
2-5) توتون Nicotiana tabacum. cv. White Burley 60
2-6) توتون Nicotiana tabacum. cv. Samsun 61
2-7) گوجه فرنگی Lycopersicum esculentum Mill 61
2-8) لوبیا Phaseolus vulgaris L.cvBountiful 61
2-9) باقلا. Vicia faba 61
2-10) ماش. Vicia sativa L. 62
2-11) دامنه میزبانی و علائم 62
3- درجه حرارت غیر فعال شدن (TIP) 63
4- آخرین حد رقت (DEP) 63
5- پایداری ویروس در شرایط آزمایشگاه (LIV) 63
6- مطالعه روش های انتقال 63
6-1) انتقال با سس 63
6-2) انتقال با تماس 63
7- خالص سازی 63
7-1) روشShepard, 1972 63
7-2) روشFribourg,1975 64
7-3) روشMoreira, 1980 65
8- تعیین پراکنش ویروس بر اساس آزمون الایزاELISA 65
9- بررسی خصوصیات مولكولی 72
9-1) نتایج حاصل از استخراج آر.ان.ای كل گیاه (RNA Extraction) 72
9-2) نتایج واکنش رونوشت برداری برگردان زنجیره­ای پلی­مراز
(RT-PCR)
73
10) آنالیز تبازایی 74

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

فصل چهارم:بحث، نتیجه گیری و پیشنهادات 76
فهرست منابع فارسی 84
فهرست منابع انگلیسی 85
چکیده انگلیسی 96

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

فهرست جداول    
عنوان صفحه  
جدول1-1 اسامی ویروس های سیب زمینی

 

 

 

18

 
جدول 1-2 مقایسه بین ELISA, PCR, IC-PCR, RT-PCR-ELISA 35  
جدول1-3 توالی آغازگرهای استفاده شده برای سنتز cDNA جهت ردیابی ویروس ایكس سیب­زمینی 37  
جدول2-1 منطقه و تعداد نمونه های جمع آوری شده از مزارع سیب زمینی در همدان 42  
جدول2-2 گیاهان میزبانی که برای مایه زنی ویروس ایکس سیب زمینی استفاده شد 45  
جدول2-3 آغازگرهای استفاده شده در آزمون RT-PCR 49  
جدول2-4 لیست توالی‌های کامل پروتئین پوششی PVX موجود در بانك ژن كه برای مقایسه با جدایه‌های ایرانی مورد استفاده قرار گرفته‌اند 52  
جدول3-1درصد نمونه های علائم دار جمع آوری شده از مزارع همدان 57  
جدول3-2 علائم ویروس ایکس بروی گیاهان محک 62
جدول 3-3 درصد آلودگی به چهار ویروس PVX، PVY، PVS و PLRV در مناطق بهار، رزن و کبودرآهنگ 65  
جدول3-4 درصد آلودگی همزمان در مزارع استان همدان 66  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

فهرست نمودارها  
عنوان صفحه
نمودار1-1 توزیع میزان تولید سیب زمینی در استانهای كشور 16
نمودار3-1(Shepard, 1972) Ultraviolet- absorption spectra PVX preparation 64
نمودار3-2(Fribourg,1975)   Ultraviolet- absorption spectra PVX preparation 64
نمودار3-3 Ultraviolet- absorption spectra PVX preparation(Moreira,1980) 65
نمودار3-4 نمودار 3-4درصد آلودگی در مزارع سیب زمینی منطقه بهار 68
نمودار3-5 درصد آلودگی در مزارع سیب زمینی در منطقه رزن 69
نمودار3-6 درصد آلودگی مزارع سیب زمینی در منطقه کبودر آهنگ 71
نمودار3-7 درصد آلودگی ویروس های سیب زمینی در مزارع سیب زمینی استان همدان 72

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ی نوشته‌ها


 
 
 
dth="612">