پایان نامه ارشد رشته زیست شناسی : بررسی اثرات غلظتهای مختلف سدیم کلرید بر کشت بافت بنفشه آفریقایی |
1-8-4 منیزیم: 17
1-8-5 کلسیم: 17
1-8-6 گوگرد: 17
1-9 بیماریهای مربوط به بنفشه آفریقایی.. 18
1-9-1 زردی برگ: 18
1-9-2 برگهای رنگ پریده با ساقه های بلند: 18
1-9-3 ندادن گل: 18
1-9-4 بیماری های ناشی از قارچ: 18
1-9-4-1 شل شدن برگها و پوسیدگی ریشه: 19
1-9-4-2کپک زدن برگها و گلها: 19
1-9-4-3 بیماری پوسیدگی یا کپک قارچی: 19
1-9-5 بیماریهای ویروسی: 20
1-9-6 آفات: 20
1-9-7 کپک پودری ((Oidium SPP: 21
1- 10 اهمیت بنفشه آفریقایی: 21
1-11اصلاح بنفشه آفریقایی.. 22
1-11-1روشهای اصلاحی.. 22
1-12کشت بافت: 22
1-13تاریخچه کشت بافت گیاهی: 22
1-14 اهمیت كشت بافت گیاهی: 30
1-16 تکنیک های کشت بافت گیاهی: 31
1-16-1 کشت کالوس: 31
1-16-2 کشت سلولی : 31
1-16-3 کشت اندام : 32
1-16-4 کشت مریستم و ریخت زایی یا مرفوژنز : 32
1-16-5 جداسازی اسپتیک پروتوپلاست های گیاهان. 32
1-17 کاربردهای مهم کشت بافت گیاه: 32
1-18 محدودیتها یا همان معایب کار. 33
1-19 موارد کاربردی در کشاورزی: 34
1-20 موارد کاربرد ی در صنعت: 34
1-21 اهمیت و کاربرد کشت بافت در باغبانی: 34
1-22 انواع کشت در شیشه: 35
1-22-1 سازمان یافته : 35
1-22-2 سازمان نیافته : 35
1- 23 انواع مختلفی از كشت در شیشه نیز وجود دارد. 36
1-23-1 كشت گیاه كامل: 36
1-23-2 كشت جنین: 36
1-23-3 كشت كالوس: 36
1-23-4 كشت سلول : 36
1-23-5 كشت پروتوپلاست : 37
1-24کلر: 37
1-25 پراکسیداز: 38
1-26 کاتالاز: 38
1-27 کلروفیل: 39
1-28 پرولین: 40
1-29 کربوهیدراتهای محلول و نا محلول: 41
1-30 شوری: 41
1-31 مکانیسم اثر شوری: 42
1-32 تاثیر در ساختار ریختی: 44
1-33 اثرات تنش شوری بر پارامترهای رشد در گیاه: 44
1-34 تغییر در ساختار تشریحی: 46
1- 35 تغییر در ساختار مریستمها: 46
1-36 اثرات تنش شوری بر فتوسنتز: 46
فصل دوم/ ی بر تحقیقات انجام شده
2-1 روشهای ریز ازدیادی بنفشه آفریقایی.. 49
2-1-1 بیلکی و همکارانش: 49
2-1-2کوک.. 50
2-1-3 شریفی و همکاران. 51
2-1-4 سیف الله خان و همکاران. 51
2-1-5 سمیرحسین و همکاران. 52
2-1-6 ویچادا سانپوی و همکارانش… 52
2-1-7 عبادی وهمکارانش… 53
2-1-8 عبادی و همکارانش… 53
2-1-9 مارکس و همکارانش… 54
2-2 اثرات تنش شوری بر گیاهان. 54
2-2-1 اثر شوری بر دیواره سلولی.. 54
2-2-2 اثر شوری بر غشا: 55
2-2-3 اثر شوری بر تراکم یونها در گیاه: 55
2-2-4 اثر شوری بر اسمولیتها: 58
2-2-5 اثر شوری بر پرولین: 59
مواد و روشها /فصل سوم
3-1 تهیه محلول های ذخیره و محیط کشت: 62
3-1-1 محلول های مادری نمک های پرمصرف با غلظت 10 برابر ( ): 62
3-1-2 محلول های مادری نمک های کم مصرف با غلظت 1000برابر (1000 × ) 63
3-1-3 محلول مادری Na2. EDTA.2H2O , FeSO4. 7H2O با غلظت 10 برابر (10 × ) 63
3-1-4 محلول مادری ویتامین ها و گلایسین 100 برابر (100 ×) : 64
3-1-5 محلول مادری هورمون ها: 64
3-2 تهیه یک لیتر محیط کشت پایه MS از محلول های مادری: 65
3-2-1 اکسین: 65
3-2-2سیتوکنین (BAP): 65
3-2-3 ویتامینها: 65
3-2-4 میواینوزیتول: 66
3-2-5 عامل ژلی: 66
3-3 روش تهیه گیاه پایه استریل: 66
3-3-1 مراحل سترون سازی.. 66
3-3-2 سترون سازی برگها : 66
3-3-3 سترون سازی محیط و وسایل کار: 67
3-4 تولید گیاهان سترون جهت تیمارهای مختلف: 68
3-5 کشت گیاه در محیط های تیماری: 68
3-6 آنالیز رشد: 69
3-7 سنجش رنگیزه های فتوسنتزی (آرنون، 1957): 69
3-8 سنجش کربوهیدرات (کوچرت،1978): 70
3-8-1 اندازه گیری قندهای محلول: 70
3-8-2 اندازه گیری قندهای نامحلول ( نشاسته ): 71
3-9 سنجش پرولین (باتیس و همکاران، 1973): 71
3-10 سنجش فعالیت آنزیمی.. 72
3-10-1 سنجش آنزیم پراکسیداز (کوری1989) 72
3-10-2. سنجش آنزیم کاتالاز (چانز،1955) 73
3-11. سنجش پروتئین ها (لاوری و همکاران، 1951) 73
فصل چهارم/ نتایج تحقیق
4-1 اثر غلظتهای مختلف کلرید سدیم بر خصوصیات مورفولوژیکی و رویشی گل بنفشه آفریقایی.. 76
4-2 نتایج حاصل از اثرات مختلف کلرید سدیم پس از 40 روز تیمار در محیط کشت پایه MS. 78
4-2-1 تغییرات حاصل از اثرات تیمار با غلظتهای مختلف کلرید سدیم در پارامترهای رشد. 78
4-2-1-1 تغییرات وزن تر اندام هوایی در گیاه 40 روزه بنفشه آفریقایی: 78
4-2-1-2 تغییرات وزن خشک اندام گیاهی در گیاه بنفشه آفریقایی.. 79
4-2-1-3 تغییرات سطح برگ در گیاه 40 روزه بنفشه آفریقایی: 80
4-2-1-4 تغییرات تعداد برگ در گیاه 40 روزه بنفشه آفریقایی.. 81
4-2-1-5 نسبت سطح برگ LAR ( Area Ratio Leaf) در گیاه 40 روزه بنفشه آفریقایی.. 82
4-2-1-6 وزن مخصوص برگ SLW (Specific Leaf Weight) گیاه 40 روزه بنفشه آفریقایی.. 83
4-3 تغییرات بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی در گیاه 40 روزه بنفشه آفریقایی.. 84
4-3-1 سنجش میزان تغییرات انواع کلروفیل. 84
4-3-1-1 تغییرات کلروفیل a در گیاه 40 روزه بنفشه آفریقایی.. 84
4-3-1-3 تغییرات کلروفیل کل (a+b) در گیاه 40 روزه بنفشه آفریقایی.. 86
4-4 تغییرات میزان قندهای محلول در گیاه 40 روزه بنفشه آفریقایی.. 87
4-5 تغییرات میزان قندهای نامحلول(نشاسته) در گیاه 40 روزه بنفشه آفریقایی.. 88
4-6 تغییرات میزان آنزیم پراکسیداز در گیاه 40 روزه گیاه بنفشه آفریقایی.. 89
4-7 تغییرات میزان آنزیم کاتالاز در گیاه 40 روزه بنفشه آفریقایی.. 90
4-8 تغییرات میزان پرولین در گیاه 40 روزه بنفشه آفریقایی.. 91
4-9 تغییرات میزان پروتئین در گیاه 40 روزه بنفشه آفریقایی.. 92
فصل پنجم/ بحث و نتیجه گیری
5- 1 بررسی اثر شوری بر پارامترهای رشد. 94
5-1-1 وزن خشک و وزن تر گیاه: 94
5-2 اثر تنش شوری بر محتوای کلروفیل: 95
5-3 اثر شوری بر محتوای پرولین در بنفشه آفریقایی: 97
5-4 اثر شوری بر میزان فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی در بنفشه آفریقایی.. 99
5-4-1 فعالیت کاتالاز: 99
5-4-2 پراکسیداز: 100
5-5 اثر شوری بر میزان پروتئین: 101
5-6 اثر شوری بر میزان اسمولیتها 102
5-6-1 قندهای محلول: 102
5-6-2 قندهای نا محلول: 102
5-7 نتیجه گیری نهایی: 104
5-8 پیشنهادات.. 105
منابع. 106
چکیده
گیاهان برای مقابله با اثرات مضر تنش شوری استراتژیهای متفاوتی را در پیش میگیرند که میتوان به پایین نگهداشتن پتانسیل آب درونی خود با انباشتن انواع اسمولیتهای سازگار، افزایش آنزیمهای آنتی اکسیدانی، حمایت از فعالیت فتوسنتز و حفظ هموستازی یونها اشاره کرد. در این پژوهش اثر غلظتهای مختلف کلرید سدیم NaCl (0، 0.5، 1، 1.5، 2 و4) میلی گرم بر لیتر بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی، مورفولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه زینتی بنفشه آفریقایی در شرایط کشت بافت گیاهی با استفاده از محیط کشت موراشی و اسکوک MS مورد بررسی قرار گرفت. آزمایشات در قالب طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار در شرایط آزمایشگاهی انجام گردید .آنالیزهای آماری دادهها با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد. میانگینها با استفاده ازآزمون دانکن در سطح ( 0.05≤ P) مقایسه شد. برای رسم نمودارها از نرم افزار EXCEL استفاده گردید. نتایج آنالیز آماری آزمایشهای پارامترهای رشد نشان داد که با افزایش غلظت نمک کلرید سدیم، میزان وزن ترو وزن خشک گیاه افزایش یافت. و همچنین وزن مخصوص برگ ALW وسطح برگ افزایش داشت . نسبت سطح برگی LAR و تعداد برگها کاهش یافت. تیمار نمک باعث افزایش در یونهای سدیم، کلر، محتوای پرولین ، پراکسیداز، آنزیم کاتالاز و قندهای محلول گردید. و همچنین باعث کاهش در محتوای قندهای نامحلول، میزان پروتئین و میزان رنگیزههای فتوسنتزی از جمله کلروفیلهای (a,b,ab) گردید.
فرم در حال بارگذاری ...
[پنجشنبه 1399-10-11] [ 12:53:00 ق.ظ ]
|