پایان نامه ارشد رشته زیست شناسی : بررسی باکتری سالمونلا تیفی در سالاد به وسیله روش LAMP-PCR |
6-2-2- سالمونلا آریزونا……………………………………………………………………………………………………………..29
7-2-2- ساختمان آنتیژنی………………………………………………………………………………………………………….31
8-2-2- طبقه بندی سالمونلا به منظور اهداف اپیدمیولوژیكی………………………………………………………….32
1-8-2-2- ارگانیسمهای موجب عفونت در انسان ………………………………………………………………………..32
2-8-2-2- واریته های سرولوژیكی سازگار با میزبان………………………………………………………………………32
3-8-2-2- واریته های سرولوژیكی ناسازگار…………………………………………………………………………………33
3-2- شاخصهای بیماریزایی……………………………………………………………………………………………………..33
1-3-2- آنتیژنهای سطحی………………………………………………………………………………………………………..33
2-3-2-تهاجم…………………………………………………………………………………………………………………………….33
3-3-2- اندوتوكسین انتروتوكسین سیتوتوكسین …………………………………………………………………………….34
4-2- بیماریزایی و مكانیسم آن……………………………………………………………………………………………………34
1-4-2- روند بیماریزایی……………………………………………………………………………………………………………35
2-4-2- میزان شیوع سالمونلوز در انسان……………………………………………………………………………………….35
3-4-2- عفونتهای سالمونلایی در انسان……………………………………………………………………………………..36
1-3-4-2- تب تیفوئید و تبهای رودهای……………………………………………………………………………………..36
2-3-4-2- سپتیسمی…………………………………………………………………………………………………………………37
3-3-4-2- گاستروانتریت…………………………………………………………………………………………………………….37
4-4-2- علائم بالینی در انسان……………………………………………………………………………………………………..37
5-2- اپیدمیولوژی……………………………………………………………………………………………………………………….38
6-2- روشهای تشخیص…………………………………………………………………………………………………………….40
1-6-2- روشهای فنوتیپی…………………………………………………………………………………………………………..41
1-1-6-2- بیوتایپینگ………………………………………………………………………………………………………………..41
2-1-6-2- سروتایپینگ……………………………………………………………………………………………………………….42
3-1-6-2- روشهای ایمنولوژیك………………………………………………………………………………………………..42
1-3-1-6-2- الایزا…………………………………………………………………………………………………………………….43
2-3-1-6-2- IMS…………………………………………………………………………………………………………………..44
2-6-2- روشهای ژنوتیپی………………………………………………………………………………………………………….44
1-2-6-2- روش واكنش زنجیره ایی پلیمراز PCR)) …………………………………………………………………. 45
2-2-6-2- multiplex PCR……………………………………………………………………………………………………47
3-2-6-2- real-time PCR……………………………………………………………………………………………..47
4-2-6-2- روش تکثیر هم دمای وابسته به حلقه LAMP………………………………………………………………48
1-4-2-6-2- پرایمرهای LAMP………………………………………………………………………………………………..49
2-4-2-6-2- مكانیسم واكنش LAMP……………………………………………………………………………………….51
3-4-2-6-2- مشخصات روش LAMP………………………………………………………………………………………56
4-4-2-6-2- مواد لازم برای انجام واکنش LAMP………………………………………………………………………57
5-4-2-6-2- ارزیابی محصولات LAMP……………………………………………………………………………………60
6-4-2-6-2- مكانیسم تشكیل كدورت در واكنش LAMP…………………………………………………………….61
7-4-2-6-2- مزایای روش LAMP…………………………………………………………………………………………….62
7-2 مطالعات آزمایشگاهی…………………………………………………………………………………………………………….63
1-7-2- مطالعه بر روی سویههای سالمونلا به روش الایزا……………………………………………………………….63
2-7-2- مطالعه بر روی سویههای سالمونلا به روش PCR………………………………………………………………65
3-7-2- مطالعه بر روی سویههای سالمونلا به روش LAMP…………………………………………………………..70
فصل سوم (مواد و روش ها)…………………………………………………………………………………………………………75
1-3 وسایل مورد استفاده………………………………………………………………………………………………………………76
2-3- مواد مورد استفاده ………………………………………………………………………………………………………………77
3-3- رنگ آمیزی گرم………………………………………………………………………………………………………………..79
4-3- تستهای بیوشیمیایی……………………………………………………………………………………………………………79
1-4-3- تست سیمون سیترات…………………………………………………………………………………………………….81
2-4-3- تست تریپل شوگر ایرون آگار(TSI) ………………………………………………………………………………81
3-4-3- تست SIM…………………………………………………………………………………………………………………82
4-4-3- تست اوره …………………………………………………………………………………………………………………..82
5-3- روش تهیۀ گلسیرول استوک از باکتری مورد نظر…………………………………………………………………..83
6-3- روش استخراج DNA ……………………………………………………………………………………………………..83
1-6-3- طرز تهیۀ محلولهای مورد نیاز برای استخراج DNA………………………………………………………..84
2-6-3- مراحل استخراج DNA …………………………………………………………………………………………………84
7-3- تعیین غلظت DNA با دستگاه اسپکتروفتومتر……………………………………………………………………….86
8-3- الکتروفورز………………………………………………………………………………………………………………………..87
1-8-3- طرز تهیه ژل آگارز…………………………………………………………………………………………………………88
2-8-3- طرز تهیۀ بافر (1X)TBE……………………………………………………………………………………………….88
9-3- واکنش PCR ……………………………………………………………………………………………………………………89
1-9-3- اجزا واکنش PCR………………………………………………………………………………………………………….91
2-9-3- روش انجام واکنش PCR با آنزیم SmarTaq DNA Polymerase……………………………….93
10-3- واکنش LAMP………………………………………………………………………………………………………………94
1-10-3- روش انجام واکنشLAMP …………………………………………………………………………………………95
11-3- آلوده سازی سس مایونز با باكتری مورد نظر………………………………………………………………………..96
12-3- آلوده سازی سالاد سبزیجات با باكتری مورد نظر…………………………………………………………………..97
13-3- تهیه پورپلیت و شمارش باكتریها………………………………………………………………………………………98
1-13-3 تهیه رقت……………………………………………………………………………………………………………………..98
2-14-3- کشت سطحی………………………………………………………………………………………………………………99
2-14-3- کشت پورپلیت…………………………………………………………………………………………………………….99
3-13-3 شمارش باكتریها…………………………………………………………………………………………………………..99
فصل چهارم (نتایج)……………………………………………………………………………………………………………………100
1-4- رنگ آمیزی گرم از باكتری……………………………………………………………………………………………….101
2-4- نتایج کشت نمونه ها روی محیط اختصاصی shigella– salmonella agar………………………101
2-4- تستهای بیوشیمیایی……………………………………………………………………………………………………..102
1-3-4- تست اوره………………………………………………………………………………………………………………….102
2-3-4- تست سیمون سیترات…………………………………………………………………………………………………..103
3-3-4 تست TSI ……………………………………………………………………………………………………………………104
4-3-4 تست SIM……………………………………………………………………………………………………………………105
5-3-4 تست متیل رد ……………………………………………………………………………………………………………….106
4-4- استخراج DNA …………………………………………………………………………………………………………….107
5-4- PCR………………………………………………………………………………………………………………………………108
1-5-4- حد تشخیص PCR………………………………………………………………………………………………………109
6-4- LAMP ……………………………………………………………………………………………………………………….110
1-6-4 حد تشخیص LAMP………………………………………………………………………………………………….112
فصل پنجم (بحث)……………………………………………………………………………………………………………………113
نتیجهگیری………………………………………………………………………………………………………………………………..121
منابع و ماخذ……………………………………………………………………………………………………………………………..122
چكیده
سالمونلا باكتری گرم منفی، متحرك و باسیلی شكل است كه خصوصیات عمومی خانواده انتروباكتریاسه را دارا میباشد. سالمونلا و سروتیپهای آن منبع مهم آلودگی غذاهای انسانی و عامل پاتوژن بسیار قوی و بیماریزا در انسانهاست. امروزه بیش از 2450 سروتیپ سالمونلا شناسایی شده است كه برخی از این سروتیپها عامل بیماریهایی از قبیل تب تیفوئید و انتروكولیك در انسان میباشند. بیماریهای ناشی از این عامل یک معضل بزرگ بهداشتی در جهان به خصوص در کشورهای در حال توسعه از جمله کشور ما می باشد. بنابراین تشخیص سریع، دقیق و به موقع آن برای جلوگیری از اپیدمی و عوارض مخرب این باکتری ضروری بهنظر میرسد.
روشهای مختلفی برای جداسازی باكتری سالمونلا از نمونههای محیطی وجود دارد كه شامل: روشهای كشت سنتی و بیوشیمیایی، سرولوژیكی و مولكولی (از جمله PCR) است. تمام این روشها به زمان طولانی، تعداد زیاد باکتری در نمونه اولیه، تجهیزات گرانقیمت آزمایشگاهی و به افراد متخصص در این زمینه نیاز دارند.
هدف از این مطالعه بررسی کارایی روش نوین تشخیص مولکولی LAMP در تشخیص عامل عفونی سالمونلا تیفی میباشد. بررسی نتایج در تشخیص مولکولی سالمونلاها نشان داد که روش LAMP روشی سریع، ارزان و اختصاصی است و بهجای دستگاههای گرانقیمت PCR و برنامه چرخه حرارتی چند دمایی آن با استفاده از یک بلوك حرارتی بسیار ساده و ارزان و در یک دمای واحد 60 درجه سانتیگراد و همچنین مشاهده کدورت حاصل از فرایند تکثیر ژنها در زمان كوتاهتری به تشخیص اختصاصی این باكتری سالمونلا پرداخت.
این روش می تواند جهت تشخیص مولکولی سریع، دقیق و ارزان با كاربرد گسترده در آزمایشگاههای تشخیصی و بخصوص تشخیص عوامل عفونی در آزمایشگاههای مناطق محروم و آزمایشگاههای سیار مورد استفاده قرار گیرد.
واژه های کلیدی : سالمونلا، تشخیص مولکولی، PCR، LAMP
مقدمه
اعضای جنس سالمونلا، باكتری گرم منفی، میلهایی، بیهوازی اختیاری و بدون اسپور هستند. از آنجا كه جایگاه اصلی و طبیعی این باكتریها روده انسان و حیوانات میباشد اصطلاحاً آنها را باسیلهای رودهای یا انتریك مینامند. از لحاظ شرایط رشد این میكروارگانیسمها باكتریهای انعطافپذیری بوده و به آسانی با شرایط محیطی خود را هماهنگ میكنند این جنس از میكروارگانیسمها به حرارت حساساند. در درجه حرارتهای پائین امكان بقای آنها بیشتر است .(Connie & Manuselis, 2000)
اكثر سروتیپهای سالمونلا پاتوژنهای بالقوه برای انسان و بسیاری از حیوانات میباشند. این باكتریها در دستگاه گوارش مهرهداران اعم از پستانداران و پرندگان و خزندگان و ماهیها سیطره پیدا كرده، بسته به سروتیپ، شرایط و عوامل متعدد میزبانی، بیماریهایی با نشانههای گوناگون و عوارض متفاوت ایجاد میكنند .(Merchant & Pocker, 1983)از جمله باكتریهای رودهایی هستند كه موجب بیماری تب تیفوئید(حصبه)، تب شبه حصبه و بیماریهای ناشی از مواد غذائی در انسان میگردند(Jay et al., 2005).
بیماریهای ناشی از آلودگی مواد غذائی ناشی از سالمونلا را non typhoidal نامیدهاند. سالمونلا بهطور گستردهایی در محیط زیست از قبیل آب، خاك و مدفوع حیوانات توزیع شده است (Cidrp, 2009). باكتری معمولاً از طریق مدفوع انسان و یا دام دفع شده و باعث آلودگی آب و غذا و محیط میگردد. مواد غذائی مانند گوشت، تخممرغ، مرغ، سس مایونز، سبزیجات و غیره ،از ناقلهای اولیه عفونت سالمونلا به انسان هستند(Dolye & Beuchat, 2007)..
سالمونلای غیرتیفوئیدی علت اصلی بیماریهای ناشی از مواد غذائی در سراسر جهان است. كه برآورد شده كه حدود 4/1 میلیون مورد در سال مورد عفونت غذائی سالمونلا قرار میگیرند(Mead et al., 1999).
از اینرو شناخت و تشخیص به موقع سالمونلا از اهمیت خاصی برخوردار است. با ذكر تمامی این موارد به نظر میرسد تشخیص به موقع و كنترل باكتری از وظایف مهم آزمایشگاههای میكروبشناسی است. امروزه از 3 روش رایج به تشخیص باكتری میپردازند:
ـ روشهای كشت سنتی و آزمایشات بیوشیمیایی.
ـ روشهای سرولوژیكی.
ـ روشهای مولكولی.
برای تشخیص استفاده از روشهای سنتی مبتنی بر محیط كشت قابل قبول است ولی وقتگیر است و برای تایید جواب نهایی چند روز بهطول میانجامد .(Andrews & Hammack, 2007) علاوهبر این، روشهای ایمنولوژیك مانند الایزا وIMS نیز برای شناسائی سالمونلا توسه یافتهاند.
. (Mansfield & Forsythe, 2000 ; FAVRIN , 2001) با اینحال اختصایت كم و هزینههای بالا، استفاده ازین روشها را محدود كرده است. اخیرا روشهای مولكولی مانند PCR و real time PCR بهطور گسترده در شناسائی سالمونلا استفاده میشوند كه روشهایی كارآمد و حساس هستند.
Krascsenicsova et al., 2008) ; Eriksson & Aspan, 2007).
با اینحال این روشها نیازمند سیكل حرارتی اختصاصی و دستگاههای گرانقیمتاند. ازاینرو نیاز به یك روش دقیق، حساس، آسان و بهصرفهتر است. در سال 200 یك گروه ژاپنی یك روش تشخیص مولكولی به نام LAMP را معرفی كردند .(Notomi et al., 2000)از آن زمان روش LAMP به عنوان یك روش اختصاصی، حساس و سریع برای شناسائی پاتوژنهای ناشی از مواد غذائی مورد استفاده است. یك روش ساده، بدون نیاز به سیكل حرارتی اختصاصی و دستگاههای گرانقیمت و به آسانی قابل اجرا است(Hara-Kudo et al., 2005; Notomi et al., 2000).
هدف این تحقیق شناسائی باكتری سالمونلا تیفی در سالاد سبزیجات و سس مایونز آلوده با استفاده از روش LAMP، بهعنوان روشی سریع، حساس و اختصاصی میباشد.
اهداف تحقیق در نگاه اجمالی
- طراحی و بهینهسازی روش LAMP بر اساس ژن تهاجمی invA سالمونلا تیفی
- تعیین حد حساسیت روش PCR و LAMP به روی ژن تهاجمی invA سالمونلا تیفی
- مقایسه دو روش PCR و LAM
- مشخصات جنس سالمونلا
1-1-2- تاریخچه
در سال 1885 یك دامپزشك آمریكائی به نام دانیل المر سالمون برای اولین بار این باكتری را از خوك جدا كرد وآن را باسیلوس كلراسوئیس[1] نامید. در سال 1888 جرم دیگری توسط گارتنر از فردی كه در اثر گاستروانتریت ناشی از مصرف گوشت نپخته مرده بود جدا شد و آنرا باسیلوس انتریتیدیس نامید كه بعداً سالمونلا انتریتیدیس خوانده شد. در سال 1900 خواص این باكتری توسط فردی به نام لینیر بهطور رسمی تصویب گردید. از آنجا كه این ارگانیسم ها شبیه به باكتری های جدا شده توسط سالمون بودند، به همین جهت به افتخار كاشف اولیه این باكتری سالمونلا[2] نامیدند(Roumagnac et al., 2006).
در فاصله بین سالهای 1925ـ1900 بزرگترین رویداد در كشف سرولوژیكی آنتیژنهای سوماتیك و فلاژلا در مورد گروه سالمونلا بوسیله لیگنیرز انجام شد. در سال 1926 تركیبات پادگنی سالمونلا طبقهبندی گردید و جدولی به نام جدول كافمن ـ وایت ایجاد شد. در حال حاضر این جدول دارای حدود 2500 سروتیپ است (Bhatia & Nabb , 1980) .
سالمونلا بطور گسترده در طبیعت توزیع شده است مانند آب آلوده، خاك حاوی مدفوع حیوانات و غیره. به طور عمده این باكتریها در رودهی حیوانات ساكن است و مخزن اصلی آلودگی مرغ، تخم مرغ، دام، حیوانات خانگی و خزندگان است(Cidrp, 2009).
2-1-2- خواص شكلی
اعضای جنس سالمونلا باكتریهای میلهای شكل و اندازهی آن 5-2 ´5/1-7 /. میكرون بوده است.گرم منفی، بدون اسپور و متعلق به خانوادهی انتروباكتریاسهاند (J. Antonio , 2009 ; Dolye & Beuchat, 2007) .. اكثر اعضای این جنس متحرك و با تاژهی پریتریشاند بهجز چند مورد استثناء مانند سالمونلا گالیناروم[3] و سالمونلا پولوروم[4] (et al., 2005 Hara-Kudo).
3-1-2- خواص بیوشیمیایی
اعضای این جنس قادر به تخمیر گلوكز بوده ولی از تخمیر ساكارز و لاكتوز ناتوانند. بیشتر انواع سالمونلا ها گلوكز، مالتوز، مانیتول، دولسیتول، دكسترین و سوربیتول را تخمیر می كنند و اسید و گاز بوجود می آورند. اكثر سویهها H2sرا از منبع سولفوری معدنی تولید كرده و تولید H2S یکی از واکنش های کلیدی در تشخیص سالمونلاها میباشد. به استثنای سروتیپ تیفی[5] در بیشتر موارد جدا شده از گلوکز گاز ایجاد میکنند. در سیترات به عنوان تنها منبع كربن رشد میكنند اما برخی از گونه ها مانند سالمونلاتیفی و سالمونلا پاراتیفی A سیترات منفی هستند Aksoy, 2004)). این باكتری اكسیداز منفی و كاتالاز مثبت بوده. از تولیدات این باكتری لیزین در كربوكسیلات، سولفات هیدروژن وارنیتین میباشد.
( Alcamo , 1997 ; Connie & Manuselis, 2000) .
از دیگر ویژگیهای بیوشیمیایی این است كه اكثر سالمونلاها عدم تولید اندول، عدم تولید آنزیمهای اوره آز، لیپاز، دزاكسی ریبونوكلئاز، فنیلآلانین و تریپتوفان دآمیناز، دكربوكسیلاسیون اسیدهای آمینه لیزین، اورنیتین و آرژنین، واكنش مثبت در آزمایش متیلرد(MR) و واكنش منفی در آزمایش وژس ـ پروسكوئر (VP) مثبت میباشد.( (Alcamo , 1997 ; Dolye & Beuchat , 2007.
4-1-2- مقاومت در برابر عوامل فیزیكی و شیمیایی
این باكتری روی محیط كشت ماهها زنده میمانند. حرارت 60 درجه را 15 تا 20 دقیقه تحمل میكنند، سالمونلاها مدت 13 ماه در لاشههای آلوده نگهداری شده در یخچال، 120 روز درآب، 280 روز در خاك باغچه و مدت بسیار طولانی در شیرخشكهای بدون چربی و موادغذایی دارای تخم مرغ زنده میمانند. سالمونلاها نسبت به سرما مقاوم بوده و مدت3 ماه در برف و یخ زنده مانده واز این طریق میتوانند اپیدمی بهوجود آورند. كلرامنفیكل استرپتومیسین و بسیاری از آنتی بیوتیك های وسیع الطیف بر آن موثرند پنی سیلین بر آن كاملا بیاثر است. سالمونلاها همچنین نسبت به املاح صفراوی مقاومند وبه همین دلیل از این مواد نیز علاوه بر رنگها در تهیه محیطهای غنیكننده استفاده میكنند Aksoy, 2004)).
5-1-2- خواص كشت
اعضای این جنس هوازی بیهوازی اختیاری میباشند. مزوفیل بوده و رشد بهینهی آن در دمای 37درجه است.با اینحال برخی از سالمونلاهادر شرایط شدید زیست محیطی مانند درجه حرارت بالای 54 درجه و سرمای 4-2 درجه را تحمل كنند. pH مناسب برای رشد آن 5/7-5/ 6 می باشد ولی pH حدود 9- 5/4 را می تواند تحمل كند و اگر pH پائینتر از 4 برود باعث از بین رفتن میكروارگانیسم میشود. pH بیشتر از 9 صرفا از رشد آن جلوگیری میكند. غلظت نمك 3/ 5 % بالاتر عاملی در جهت جلوگیری از رشد و تكثیر باکتری است (Jay et al., 2005 ; Doyle.M, 2007).
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1399-10-10] [ 10:27:00 ب.ظ ]
|