پیش‌گفتار

 

 

2

 

 

 

 

1-1- ترکیبات طبیعی

 

 

3

 

 

 

 

1-1-1- آلکالوئید

 

 

3

 

 

 

 

1-1-2- فلاونوئیدها

 

 

4

 

 

 

 

1-1-3- کومارین‌ها

 

 

4

 

 

 

 

1-1-4- گلیکوزیدها

 

 

4

 

 

 

 

1-1-5- لیگنان‌ها

 

 

5

 

 

 

 

1-1-6- استروئیدها

 

 

5

 

 

 

 

1-1-7- اسانس‌ها

 

 

5

 

 

 

 

1-1-7-1- شیمی اسانس‌ها

 

 

5

 

 

 

 

1-1-7-2- بیوسنتز اسانس‌ها

 

 

9

 

 

 

 

1-1-7-3- کاربردهای اسانس‌های طبیعی

 

 

11

 

 

 

 

1-2- عصاره‌های گیاهی

 

 

11

 

 

پایان نامه

 

 

1-2-1- استخراج عصاره گیاهی

 

 

11

 

 

 

 

1-2-1-1- استخراج گرم ‌و مداوم (سوکسله)

 

 

12

 

 

 

 

1-2-2- استخراج اسانس‌های طبیعی

 

 

13

 

 

 

 

1-2-2-1- تقطیر با بخار همزمان با استخراج حلال آلی (SDE)

 

 

15

 

 

 

 

1-3- تركیب‌های ضد اكسیدان

 

 

16

 

 

 

 

1-3-1- روش های سنجش فعالیت ضد ‌اكسیدانی

 

 

17

 

 

 

 

1-3-1-1- آزمون بی‌رنگ شدن بتا كاروتن در حضور لینولئیك اسید

 

 

17

 

 

 

 

1-3-1-2- سنجش مقدار تام فنل با FCR

 

 

18

 

 

 

 

1-3-1-3- سنجش ظرفیت به دام انداختن رادیكال DPPH

 

 

19

 

 

 

 

1-4- کروماتوگرافی‌گازی

 

 

20

 

 

 

 

1-4-1- اجزای اصلی دستگاه کروماتوگرافی گازی

 

 

21

 

 

 

 

1-4-1-1- مخزن گاز حامل

 

 

21

 

 

 

 

1-4-1-2- سیستم تزریق نمونه

 

 

21

 

 

 

 

1-4-1-3- ستون ‌وآون‌ستون

 

 

21

 

 

 

 

1-4-1-4- سامانه آشکارساز

 

 

22

 

 

 

 

1-4-2- کروماتوگرافی گازی/طیف‌سنج جرمی  (GC-MS)

 

 

22

 

 

 

 

1-4-2-1- طیف‌سنج جرمی چهارقطبی

 

 

23

 

 

 

 

1-4-3- شاخص بازداری کواتس

 

 

23

 

 

 

 

1-5- ارزیابی سمیت سلولی

 

 

25

 

 

 

 

1-6- فعالیت ضد میکروبی

 

 

26

 

 

 

 

1-6-1- میکروارگانیسم­‌ها

 

 

27

 

 

 

 

1-6-1-1- باکتری‌ها

 

 

27

 

 

 

 

1-6-1-2- قارچ‌ها

 

 

27

 

 

 

 

1-6-2- محیط‌های کشت میکروبی

 

 

28

 

 

 

 

1-6-3- حساسیت آنتی‌بیوتیکی

 

 

29

 

 

 

 

1-6-3-1- روش دیسک دیفیوژن

 

 

29

 

 

 

 

1-6-3-2- روش حداقل غلظت ممانعت کننده رشد  (MIC)

 

 

29

 

 

 

 

1-7- گیاه‌شناسی

 

 

30

 

 

 

 

1-7-1- خصوصیات گیاه شناسی راسته چتریان (Apiales)

 

 

30

 

 

 

 

1-7-2- خصوصیات گیاه شناسی خانواده چتریان (Apiaceae)

 

 

30

 

 

 

 

1-7-3- ویژگی های گیاه شناسی طایفه Smyrneae

 

 

31

 

 

 

 

1-7-4- ویژگی های گیاه شناسی شوکران‌ باغی

 

 

31

 

 

 

 

1-7-5- ویژگی های گیاه شناسی خار عروس

 

 

32

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

فصل دوم: دستگاه ها، مواد و روش­ها

 

 

34

 

 

 

 

2-1- دستگاه ها، مواد و وسایل مورد استفاده

 

 

35

 

 

 

 

2-1-1- دستگاه‌ها و وسایل مورد استفاده

 

 

35

 

 

 

 

2-1-2- مواد شیمیایی مورد استفاده

 

 

36

 

 

 

 

2-1-3- میکروارگانیسم‌ها و آنتی بیوتیک‌های مورد استفاده

 

 

37

 

 

 

 

2-2- منابع گیاهی مورد استفاده

 

 

38

 

 

 

 

2-2-1-‌ جمع آوری وآماده سازی نمونه‌های گیاهی

 

 

38

 

 

 

 

2-3- جداسازی واستخراج عصاره از نمونه گیاهی

 

 

38

 

 

 

 

2-3-1- عصاره گیری از نمونه گیاه

 

 

38

 

 

 

 

2-3-2- تعیین بازده عصاره‌گیری

 

 

39

 

 

 

 

2-4- استخراج ترکیبات فرار گیاهی

 

 

39

 

 

 

 

2-4-1- تعیین بازده اسانس‌گیری

 

 

40

 

 

 

 

2-4-2- شناسایی ترکیب‌های فرار گیاه با دستگاه GC-MS

 

 

40

 

 

 

 

2-5- بررسی فعالیت ضد اكسیدانی

 

 

41

 

 

 

 

2-5-1- بررسی فعالیت ضد اكسیدانی به روش DPPH

 

 

41

 

 

 

 

2-5-2- اندازه‌گیری مقدار كل تركیبات فنلی

 

 

42

 

 

 

 

2-5-3- آزمایش بی‌رنگ شدن بتاکاروتن در حضور لینولئیک‌اسید

 

 

44

 

 

 

 

2-6- فعالیت ضدمیکروبی

 

 

46

 

 

 

 

2-6-1- روش انتشار در آگار (دیسک دیفیوژن)

 

 

46

 

 

 

 

2-6-2- تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی رشد

 

 

46

 

 

 

 

2-7- آزمون سمیت سلولی

 

 

47

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

فصل سوم: بحث و نتیجه گیری

 

 

48

 

 

 

 

3-1- ترکیبات ‌فرار گیاهی

 

 

49

 

 

 

 

3-1-1- استخراج ترکیبات ‌فرار گیاهی

 

 

49

 

 

 

 

3-1-2- شناسایی ترکیبات فرار گیاه

 

 

50

 

 

 

 

3-2- استخراج عصاره متانولی از گیاه

 

 

53

 

 

 

 

3-3- آزمون‌های سنجش فعالیت ضد اکسیدانی

 

 

54

 

 

 

 

3-3-1- آزمون DPPH

 

 

54

 

 

 

 

3-3-2- بررسی کل ترکیب‌های فنلی به روش Folin-Ciocalteu

 

 

61

 

 

 

 

3-3-3- آزمون بتاکاروتن-لینولئیک‌اسید

 

 

63

 

 

 

 

3-4- بررسی فعالیت ضدمیکروبی

 

 

64

 

 

 

 

3-5- سمیت سلولی

 

 

66

 

 

 

 

نتیجه‌گیری

 

 

67

 

 

 

 

پیشنهادها

 

 

68

 

 

 

 

منابع و مآخذ

 

 

69

 

 

 

 

فهرست شکل‌ها

 

 

­­­­

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

صفحه

 

 

 

 

 

 

8

 

 

10

 

 

10

 

 

13

 

 

16

 

 

32

 

 

33

عنوان

 

 

 

 

 

 

شکل1-1: ساختار ترکیبات اسانسی

 

 

شکل 1-2: مسیرهای بیوسنتز پیش‌سازهای ترپنوئیدها

 

 

شکل 1-3: مسیر بیوسنتز شیکمیک اسید در فنیل‌پروپانوئیدها

 

 

شکل1-4: دستگاه سوکسله

 

 

شکل1-5: دستگاه تقطیر و استخراج همزمان

 

 

Physospermum Cusson ex Juss. شکل1-6: گیاه

 

 

Morina persica L.  گیاه شکل 1-7:

 

فهرست نمودارها

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

صفحه

 

 

 

20

 

 

55

 

 

56

 

 

57

 

 

58

 

 

59

 

 

60

 

 

61

 

 

62

 

 

 

 

 

63

عنوان

 

 

 

در حضور ضد اکسیدان DPPHنمودار 1-1: نمودار جذب- طول‌موج برای

 

 

نمودار 3-1: نمودار درصد مهار- منفی‌لگاریتم غلظت برای استاندارد BHT

 

 

نمودار 3-2:  نمودار درصد مهار در برابر منفی ‌لگاریتم غلظت عصاره اندام هوایی خار عروس

 

 

نمودار 3-3:  نمودار درصد مهار- منفی ‌لگاریتم غلظت عصاره ساقه و برگ شوكران باغی

 

 

نمودار 3-4:  نمودار درصد مهار – منفی ‌لگاریتم غلظت عصاره میوه شوكران باغی

 

 

نمودار 3-5:  نمودار درصد مهار- منفی ‌لگاریتم غلظت عصاره میوه فاقد چربی شوكران باغی

 

 

نمودار 3-6: مقایسه نتایج DPPH عصاره‌ های متانولی گیاه شوكران باغی و خار عروس

 

 

نمودار 3-7: نمودار جذب در برابر غلظت استاندارد گالیک اسید

 

 

نمودار 3-8: مقایسه معادل گالیک‌اسید ترکیبات فنلی در عصاره‌های شوكران باغی و خار عروس

 

 

نمودار3-9: مقایسه درصدهای مهار لینولئیک‌اسید عصاره‌های شوكران باغی و خار عروس

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 

فهرست جدول­ها

 

صفحه

 

 

 

 

 

35

 

 

36

 

 

37

 

 

38

 

 

49

 

 

50

 

 

52

 

 

53

 

 

54

 

 

55

 

 

56

 

 

56

 

 

57

 

 

58

 

 

58

 

 

59

 

 

59

 

 

60

 

 

60

 

 

61

 

 

62

 

 

63

عنوان

 

 

 

 

 

 

جدول2-1: دستگاه‌های مورد استفاده

 

 

جدول2-2: انواع مواد شیمیایی مورد استفاده

 

 

جدول2-3: انواع میکروارگانیسم‌های مورد استفاده

 

 

جدول2-4: آنتی بیوتیک‌های مورد استفاده

 

 

جدول3-1: مقایسه بازده استخراج ترکیبات فرار

 

 

جدول3-2: ترکیب درصد اجزای فرار در شوکران باغی

 

 

جدول3-3: ترکیب درصد اجزای فرار در خار عروس

 

 

جدول3-4 : مقایسه بازده عصاره‌گیری

 

 

جدول3-5: درصدهای مهار DPPH برای هر غلظت از نمونه استاندارد BHT

 

 

جدول3-6: نتایج آزمون DPPH برای نمونه استاندارد BHT

 

 

جدول3-7 : درصدهای مهار DPPH برای هر غلظت از عصاره اندام هوایی خار عروس

 

 

جدول3-8 : نتایج آزمون DPPH برای اندام هوایی خار عروس

 

 

جدول3-9: درصدهای مهار DPPH برای هر غلظت از عصاره ساقه و برگ شوكران باغی

 

 

جدول3-10: نتایج آزمون  DPPHبرای عصاره عصاره ساقه و برگ شوكران باغی

 

 

جدول3-11: درصدهای مهار DPPH برای هر غلظت از عصاره میوه شوكران باغی

 

 

جدول3-12: نتایج آزمون  DPPHبرای عصاره میوه شوكران باغی

 

 

جدول3-13: درصدهای مهار DPPH برای هر غلظت از عصاره میوه فاقد چربی شوكران جدول3-14: نتایج آزمون DPPH برای عصاره میوه فاقد چربی شوكران باغی

 

 

جدول3-15: نتایج آزمون DPPH   عصاره گیاه  خار عروس و عصاره های شوكران باغی

 

 

جدول3-16: جذب مربوط به غلظت‌های متفاوت گالیک‌اسید

 

 

جدول3-17: محتوای فنولی عصاره‌های گیاهی

 

 

جدول3-18: درصد مهار لینولئیک اسید عصاره های گیاهی

 

 

جدول3-19 : نتایج مربوط به تعیین فعالیت ضدمیکروبی عصاره‌های گیاهی

 

علایم و اختصارات

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



br />

Isoprenyl diphosphate

 

 

 

Dimethylallyl diphosphate

 

 

                                               Mevalonic acid

 

 

1-Deoxy-D-xylulose-5-phosphate

 

 

2C-methyl-D-erythritol-4-phosphate

 

 

Geranyl pyrophosphate

 

 

Neryl pyrophosphate

 

 

Farnesyl pyrophosphate

 

 

Phenyl alanine ammonialyase

 

 

Simultaneous distillation–extraction

 

 

parts-per-billion

 

 

Deoxy ribonucleic acid

 

 

Adenosine triphosphate

 

 

Folin–Ciocalteu Reagent

 

 

potential of Hydrogen

 

 

2,2-Diphenyl-1-Picrylhydrazyl

 

 

half maximal inhibitory concentration

 

 

Gas Chromatography

 

 

Flame Ionization Detector

 

 

Gas chromatography– Mass Spectrometry

 

 

direct current

 

 

alternating current

 

 

Retention Time

 

 

Kovats Index

 

 

National Cancer Institute

 

 

Minimum Inhibitory Concentration

 

 

Disk Diffusion

 

 

Ultraviolet-Visible

 

 

Dimethyl Sulfoxide

 

 

Butylated hydroxytoluene

 

 

Colony-forming unit

 

 

International Unit

 

 

National Committee for Clinical Laboratory Standards

 

 

Brain-heart infusion

 

 

Sabouraud dextrose agar

 

 

Potato dextrose agar

 

 

Nutrient agar

 

 

median Lethal Concentration

 

 

Ferric reducing antioxidant power

 

 

Thiobarbituric acid

IPP

 

 

 

DMAPP

 

 

MVA

 

 

DXP

 

 

MEP

 

 

GPP

 

 

NPP

 

 

FPP

 

 

PAL

 

 

SDE

 

 

ppb

 

 

DNA

 

 

ATP

 

 

FCR

 

 

pH

 

 

DPPH

 

 

IC50

 

 

GC

 

 

FID

 

 

GC-MS

 

 

dc

 

 

ac

 

 

RT

 

 

KI

 

 

NCI

 

 

MIC

 

 

DD

 

 

UV-Vis

 

 

DMSO

 

 

BHT

 

 

CFU

 

 

I.U.

 

 

NCCLS

 

 

 

 

 

BHI

 

 

SDA

 

 

PDA

 

 

NA

 

ی نوشته‌ها


 
 
 

/>

موضوعات: بدون موضوع  لینک ثابت


فرم در حال بارگذاری ...