" دانلود متن کامل پایان نامه ارشد – آسیبها و صدمات ناشی از تصادفات ترافیک – 9 " |
“
سؤالات و فرضیههای پژوهش
فرضیههای اصلی
مطالعه اول
-
- کاهش نمرات بازداری رفتاری با کاهش نمرات درک خطرات ترافیکی به طور مستقیم و معنادار رابطه دارد.
-
- کاهش نمرات بازداری شناختی با کاهش نمرات درک خطرات ترافیکی به طور مستقیم و معناداری رابطه دارد.
- افزایش شاخص سبکشناختی که بیانگر کلگرایی است با افزایش نمرات درک خطر رابطه مستقیم معناداری دارد.
مطالعه دوم
بین دو گروه آزمایش که آموزش درک خطر دیدهاند و گروه کنترل در میزان درک خطر ترافیکی تفاوت معناداری وجود دارد.
فرضیههای فرعی:
بین افراد با سبکشناختی کل گرا و افراد با سبکشناختی تحلیلی در نمرات بازداری رفتاری تفاوت معناداری وجود دارد.
بین افراد با سبکشناختی کل گرا و افراد با سبکشناختی تحلیلی در نمرات بازداری شناختی تفاوت معناداری وجود دارد.
سؤال پژوهشی:
آیا درک خطر را میتوان از طریق بازداری شناختی، بازداری رفتاری و سبکشناختی کلگرا-تحلیلی پیش بینی کرد.
تعریف عملیاتی متغیرها:
در این پژوهش متغیرهای درک خطر، سبکهای شناختی کلگرا و تحلیلی، بازداری شناختی و بازداری رفتاری بررسی شد.
درک خطر، نمرهای است که افراد از آزمون مبتنی بر فیلم[۱۵] درک خطر محقق ساز به دست میآورد؛ که از قطعات فیلمهای کوتاه مرتبط به موقعیتهای ترافیکی ساختهشده است و شرکتکنندهها باید موقعیتهایی که در آن ها خطری را درک کرده اند را شناسایی کرده و به آن ها در کمترین زمان ممکن پاسخ دهند.
سبکهای شناختی، نمرهای است که آزمودنی از تکلیف سبکهای شناختی کلگرا-تحلیلی رایدینگ (۱۹۹۱) کسب میکند.
بازداری رفتاری، نمرهای است که آزمودنی با اجرای تکلیف stop-it لوگان و کووان[۱۶] (۱۹۸۴) به دست میآورد.
بازداری شناختی، نمرهای است که آزمودنی از اجرای تکلیف go-nogo نیومن، پترسون و کوسون[۱۷] (۱۹۸۷) کسب می کند.
فصل دوم
پیشینه و مبانی نظری پژوهش
آسیبها و صدمات ناشی از تصادفات ترافیک
امروزه توسعه سریع شهرها و صنعتی شدن جوامع بشری و عدم توسعه هماهنگ ساختارهای فرهنگی همگام با تکنولوژی و کمرنگ بودن نقش علم، دانش و تحقیقات در کشورهای درحالتوسعه باعث ایجاد آسیبهای اجتماعی و معضلات فراوانی گردیده است (مهماندار، ۱۳۸۸). اولین مرگ ناشی از وسیله نقلیهی موتوری در سال ۱۸۹۶ میلادی در لندن به وقوع پیوست. از آن تاریخ تاکنون، تصادفات جادهای جان ۳۰ میلیون نفر را گرفته است. در حال حاضر، تقریباً مسئولین تمام کشورهای جهان، در خصوص تعداد کشتهها و مجروحان جادهای که سبب آسیبهای شدید اقتصادی و اجتماعی میشوند، ابراز نگرانی میکنند. در مقابل بیماریهای واگیردار که به شدت کنترل میشوند، تلفات جادهای با توجه به اهمیتشان در حال افزایش میباشند (نیکزاد، ۱۳۸۶؛ به نقل از مهماندار، ۱۳۸۸). از دهه ۱۹۷۰، تعداد مرگومیر ناشی از تصادفات جادهای کاهش یافته است، اما در سالهای اخیر، بر اساس اداره حسابداری عمومی ایالاتمتحده[۱۸] (۲۰۰۳)، این کاهش مرگومیر شیبی نزولی پیدا کردهاست. تنها در سال ۲۰۰۳، ۶۴۳/۴۲ مرگومیر رانندگی وجود داشته است (بار کلی و ککس[۱۹]، ۲۰۰۷).
تصادفات ترافیکی یکی از جدیترین تهدیدات جهانی برای بهداشت عمومی محسوب می شود (فالک و مونتگومنی[۲۰]، ۲۰۰۹). سازمان بهداشت جهانی (۲۰۰۴) بیان کرد که تصادفات خیابانی نهمین عامل مرگومیر در سال ۱۹۹۸ میلادی بوده و سومین عامل تا سال ۲۰۲۰ و بهاحتمالزیاد قبل از بسیاری از بیماریهایی مثل مالاریا، سل و ایدز خواهد بود (هایدر، آماچ، گارگ و لابینجو[۲۱]، ۲۰۰۶). بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی (۲۰۰۹)، تصادفات جادهای، جان بیش از ۲/۱ میلیون نفر گرفته و سبب مجروح شدن ۵۰ میلیون نفر (۱۰ تا ۲۰ برابر کشتهها) در سال می شود (مهماندار، ۱۳۸۸؛ صادقیان و همکاران، ۱۳۸۶؛ عراقی و واحدیان، ۱۳۸۶؛ هایدر و همکاران، ۲۰۰۶). بیش از ۹۰% تلفات جهانی جادهها در کشورهای کمدرآمد و با درآمد متوسط رخ میدهد درحالیکه تنها ۴۸% از وسایل نقلیه شمارهگذاری شده در این کشورها قرار دارد (مهماندار، ۱۳۸۸). گزارشها نشان میدهد ۸۶ درصد مرگومیرهای ناشی از سوانح ترافیکی در کشورهای با درآمد پایین است و بااینوجود، میزان مرگومیر براثر تصادفات خیابانی در این کشورها رو به افزایش است(مکایلونی و همکاران[۲۲]، ۲۰۰۴)، بااینحال پیشبینی شده است که این آمار طی سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۰ میلادی به میزان ۸۰% افزایش خواهد داشت (مهماندار، ۱۳۸۸؛ صادقیان و همکاران، ۱۳۸۶)؛ در مقابل، تصادفات در کشورهای توسعهیافته تا ۳۰% رو به کاهش خواهد بود (سازمان بهداشت جهانی، ۲۰۰۴). از این میان تقریباً نیمی از کشتهشدگان سوانح ترافیکی جادهها عابران، دوچرخهسواران و یا موتورسواران میباشند که مشهور به “کاربران آسیبپذیر جادهها” میباشند (مهماندار، ۱۳۸۸). از بعد اقتصادی، صدمات ناشی از سوانح رانندگی در کشورهای با درآمد پایین یک درصد، کشورهای با درآمد متوسط ۵/۱ درصد و در کشورهای با درآمد بالا ۲ درصد از تولید ناخالص ملی این کشورها را تشکیل میدهد (صادقیان و همکاران، ۱۳۸۶).
در ایران، همهساله تعداد زیادی از مردم در سوانح رانندگی جان خود را از دست می دهند، بهطوریکه سالیانه بیش از ۱۷۰۰۰ نفر در تصادفات کشته میشوند (عراقی و واحدیان، ۱۳۸۶). در ایران روزانه ۲۰ میلیون سفر با مسافت حداقل ۱۰۰ کیلومتر در جادههای اصلی و فرعی، آزادراهها و بزرگراه ها و ۶۵ میلیون سفر شهری (۷ برابر کشورهای توسعهیافته) صورت میپذیرد (سازمان راهداری، ۱۳۸۶؛ به نقل از مهماندار، ۱۳۸۸). این امر باعث میگردد به طور متوسط سالیانه بیش از ۰۰۰/۲۰۰ فقره تصادف فوتی و جرحی اتفاق افتد که در طی سالهای ۸۷-۸۴ به طور متوسط در هرسال منجر به کشته شدن بیش از ۴۰۰/۲۵ و مجروح گردیدن ۳۲۹/۲۶۷ نفر می شود که هزینه های قابلاندازه گیری ناشی از آن بالغبر ۰۰۰/۶۴ میلیارد ریال تخمین زده می شود که ازنظر اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی هزینه های بالایی بر جامعه بار می نماید (مهماندار، ۱۳۸۸). تصادفات رانندگی در ایران دومین علت مرگومیر قلمداد می شود (طبیبی، ۱۳۸۶؛ صادقیان و همکاران، ۱۳۸۶؛ منتظری[۲۳]، ۲۰۰۴). ۷۰% ضایعاتی که از حوادث رانندگی ناشی شده است، مربوط به قشر جوان است (عراقی و واحدیان، ۱۳۸۶). از بین رفتن تعداد زیادی از مردم در حوادث رانندگی، اعم از افراد عادی و یا فرهیختگان و نخبگان در دوره های سنی ۳۵ سال که مهمترین سنین بهرهدهی فرد برای جامعه است، ضایعاتی بهراستی جبرانناپذیری و غیرقابل محاسبه میباشند (مهماندار، ۱۳۸۸). بر اساس مطالعات انجامگرفته فقط در سال ۱۳۸۱، ۲۹ درصد از کل مرگومیرها در کشور، ناشی از حوادث ترافیکی است که بالغبر ۱۲۵۸۰ میلیارد ریال بار اقتصادی (حاصلضرب تعداد نفراتی که سالانه عمر خود را در تصادفات از دستدادهاند در تولید ناخالص داخلی) را برای کشور متحمل می شود (حصاری و اسماعیلی خطیر، ۱۳۸۱، به نقل از صادقیان و همکاران، ۱۳۸۶).
تعریف تصادف
“
فرم در حال بارگذاری ...
[دوشنبه 1401-09-21] [ 04:49:00 ب.ظ ]
|