دانلود پایان نامه ارشد: بررسی عوامل تاثیرگذار بر روابط آینده ایران و مصر بعد از سقوط مبارک |
2-9-2- ناسیونالیسم عربی : 28
2-9-3- فلسطین و اسرائیل : 28
2-9-4 – گرایش به غرب : 29
2-9-5- اسلام گرایی : 29
2-9-6- ارتش مصر: 30
2-10- نظریه همگرایی در روابط بین الملل. 30
2-10-1- نظریه فدرالیسم. 32
2-10-2- نظریه ارتباطات.. 34
2-10-3- نظریه كاركرد گرایی.. 34
فصل سوم: روابط ایران و مصر. 37
3-1- مقدمه. 38
3-2- رابطه ایران و مصر در عهد باستان. 38
3-3- روابط ایران و مصر در دوران بعد از اسلام. 39
3-4- مناسبات سیاسی تهران ـ قاهره بعد از جنگ جهانی اول. 41
3-5- روابط ایران و مصر در دوران رضا شاه 42
3-6- روابط ایران و مصر در دوران محمدرضا شاه پهلوی.. 43
3-7- روابط ایران و مصر بعد از انقلاب اسلامی ایران. 47
3-8- رابطه ایران و مصر بعد از انقلاب مصر. 51
3-9-رابطه ایران و مصر و تحولات مصر بعد از مبارك… 52
3-10- رابطه ایران و مصر در دوران محمد مرسی.. 56
3-11- روابط ایران و مصر در دوران بعد از محمدمرسی.. 60
3-21- عوامل موثر در همگرایی ایران و مصر. 62
فصل چهارم: آینده روابط ایران و مصر. 69
4-1- اشتراكات تاثیر گذار بر روی روابط ایران و مصر. 70
4-2- عوامل موثر بر رابطه ایران و مصر. 71
4-3- موانع تاثیرگذار بر روند تعامل ایران و مصر. 73
4-4- نقش امریكا و اسرائیل در روابط ایران و مصر. 75
4-5- تاثیر تحولات اخیر و بركناری مرسی بر رابطه ایران و مصر. 75
4-6- تاثیر انتخابات ریاست جمهوری ایران بر آینده روابط ایران و مصر. 79
4-7- آینده احتمالی روابط ایران و مصر. 81
4-8- نتیجه گیری.. 85
4-9- راهکارها و پیشنهادات.. 86
4-10-محدودیتها 86
فهرست منابع. 87
چكیده :
ایران و مصر دو کشور مهم و تاثیرگذار در منطقه خاورمیانه هستند. روابط این دو کشور در دوران های مختلف با فراز و نشیب های متعددی روبرو بوده است. با توجه به اهمیت این دو کشور در منطقه و نیز تحولات اخیر داخلی و منطقه ای، بررسی روابط و آینده احتمالی این دو کشور از اولویت خاصی برای هر دو کشور برخوردار است. عوامل داخلی و خارجی زیادی روی رابطه این دو کشور تاثیر گذاشته است. بعد از برکناری حسنی مبارک و روی کار آمدن محمد مرسی انتظار بهبود روابط مطرح گشت اما بعد از برکناری مرسی و روی کار آمدن دولت جدید در مصر می بایست برای اقدامات بعدی با دقت و صبر بیشتری جلو رفت و منتظر گام های بعدی دولت مصر و نتایج تحولات احتمالی آینده این کشور بود.
واژگان كلیدی : ایران، مصر، تحولات مصر، حسنی مبارک،مرسی
فصل اول:
کلیات تحقیق
1-1- مقدمه
ایران ومصر دو کشور با تمدن و سابقه کهن و با اهمیت و پرنفوذ در منطقه خاورمیانه هستند. ایران و مصر بنابر شواهد تاریخی از گذشته های دور با هم ارتباط داشته اند و مناسبات و تعاملات آن ها تحت تاثیر عوامل متعددی قرار گرفته است. روی کار آمدن دولت های مختلف در این کشورها و سیاست های اتخاذ شده از سوی هرکدام باعث شد در دوران های مختلف این دو کشور نسبت به هم رویکردهای مختلفی داشته باشند و به این ترتیب اکنون با توجه به تحولات اخیر در مصر و سقوط مبارک و نیز برکناری مرسی می توان انتظار داشت که تغییراتی در رابطه این دو کشور تغییراتی اتفاق بیفتد و آینده روابط دو کشور را غیر قابل پیش بینی می سازد.
1-2- بیان مسئله
با توجه به شرایط کنونی جهان ،نحوه تعامل مصر و ایران به عنوان دو قدرت تاثیرگذار منطقه ای در خاور میانه و شمال آفریقا می تواند تمامی معادلات جهان را تحت تاثیر قرار دهد و از این حیث دارای اهمیت شایانی است. قدرت سیاسی اقتصادی و اجتماعی ایران در خاور میانه با نفوذ گسترده ای که در میان اقشار مختلف مسلمانان در کشور های مختلف و همچنین نفوذی که در سایر مناطق جهان دارد این کشور را در عرصه منطقه ای و بین المللی حائز اهمیت نموده است از سوی دیگر مصر نیز به عنوان یک کشور بزرگ عربی اسلامی از اهمیت ویژه ای در منطقه برخوردار است . همسایگی مصر با رژیم اشغالگر قدس بر اهمیت استراتژیک این کشور افزوده است . تسلط مصر بر کانال سوئز و نقش آن در قاره عظیم آفریقا موقعیت ژئوپلوتیک مصر را آشکار کرده واین اهمیت را دوچندان نموده است.
روابط ایران و مصر در طی سالهای گذشته همواره با فراز و نشیب همراه بوده و در این سیر تاریخی برداشت نخبگان دو کشور از شرایط منطقه ای و بین المللی بر روند این تغییرات تاثیر گذاشته است.همچنین نفوذ قدرتهای بین المللی نظیر آمریکا در مصر بخصوص پس از مرگ ناصر و کمکهای بلاعوض این کشور به ارتش مصر ، موضوع رابطه با مصر را قامض و پیچیده تر از یک مسئله منطقه ای نموده است .با آغاز بهار عربی در مصر و تغییرات بنیادی در نظام سیاسی و اجتماعی این کشور و قدرت گرفتن اسلامگرایان و پررنگتر شدن مشترکات فراوان دوکشور و رنگ باختن اختلافات پیشین به نظر می رسد فرصتی تاریخی برای ایجاد روابط نزدیک بین ایران و مصر ایجاد شده است و از آنجایی که روابط ایران و مصر در عرصه بین المللی می تواند منافع داخلی و خارجی هر دو کشور را تحت تاثیر قرار دهد .
عوامل همگرایی دوکشور نظیر دین مشترک، عضویت در سازمان کنفرانس اسلامی ، منافع و علایق مشترک و همچنین روی کار آمدن اسلامگرایان و بسیاری موارد دیگر قابل تقویت و گسترش بوده و می توانند با کاهش تاثیر عوامل واگرایی نظیر دخالت بیگانگان و بویژه آمریکا، ناسیونالیسم عربی و اختلافات ایدئولوژیک و همچنین تفاوت دیدگاه ها در خصوص مسئله فلسطین و اسرائیل ، زمینه های وحدت و نزدیکی هرچه بیشتر این دوکشور را بوژه در شرایط تاریخی اخیر فراهم آورند.
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1399-10-10] [ 05:17:00 ق.ظ ]
|