پایان نامه ارشد فناوری اطلاعات: جهانگردی الکترونیک و نقش فناوری اطلاعات و ارتباطات در روند توسعه … |
2-1- طرح مسئله، هدف ها و ضرورت و اهمیت تحقیق
امروزه فناوری اطلاعات و ارتباطات در همه علوم به خصوص علوم اجتماعی که با بینش و دانش مردم به شکل مستقیم سرو کار دارد بسیار نمایان است.
در دههی 1990 میلادی با اختراع چند رسانهای و نفوذ آن به اینترنت و با انجام مطالعات نظری در رشتههای گوناگون علوم انسانی قرن جدید را انفجار اطلاعات و ظهور جامعه اطلاعاتی نام گذاری كردند كه ریخت شناسی و صورت بندی اجتماعی نظام بینالملل و جوامع مختلف آن را كاملاً متحول و به شكل شبكهای و اطلاعاتی و ارتباطی تبدیل خواهد نمود و به طبع آن كلیهی مفاهیم علوم انسانی از جمله علوم سیاسی نیز متحول خواهد شد .
ظهور جامعه اطلاعاتی و تهدید امنیت ملی کشورها دو روی یک سکهاند؛ هر چه که ابعاد آن گسترش یافته حاکمیت و امنیت ملی نیز متحول میشود اگر ما از آن تحول تحت عنوان تحدید حاکمیت و امنیت دولت یاد میکنیم، در واقع منظور؛ وارد شدن امنیت به یک فاز جدید است و نه به طور منفی و مطلق روند نابودی حاکمیت و کاهش شدید امنیت، :« بازی جامعه اطلاعاتی و حاکمیت ملی که وظیفه غایی آن تأمین امنیت است، یک بازی با جمع جبری صفر نیست یک بازی با حاصل جمع مثبت است».
یکی از ویژگیهای قرن بیست و یکم جهانی شدن خود دولتهاست. این نشان میدهد جامعه اطلاعاتی و دولتها دو پدیده مجزا از هم و بیرونی نیستند بلکه با استفاده از تعبیر رابرت کاکس از بینالمللی شدن حاکمیت ها نشئت میگیرد، در شرایط حاضر اجتماع سیاسی «دولت که دارای حاکمیت مستقل است» نیز در حال انتقال به اجتماع بزرگتر از خود یعنی «جهان که جهان گرایی می گوییم» میباشد. که در واقع میتوان ادعا نمود که جهان گرایی یعنی فراگیر شدن جهانگردی به کل عرصه جغرافیایی جهان با همهی مردمان آن.
در حوزه سیاسی با ظهور و گسترش نهادهای سیاسی جهانی که به میمنت جامعه اطلاعاتی فراهم آمده است، تحولات چشمگیری در حوزهی قدرت و امنیت دولتهای ملی و ماهیت نظام رخ نموده است. به عبارت دیگر عرصه های تصمیم گیری سیاسی بر فراز دولتهای ملی در سطح جهانی روبه گسترش است، افزایش اختیارات و اقتدار نهادهای جهانی (UN,WB.IMF,WTO) تا حدی نتیجه پیدایش مسایل عمده جهانی در بستر جامعه اطلاعاتی مانند توریسم، محیط زیست، انرژی هسته ای، آب، جمعیت و … است که دیگر حاکمیتهای ملی به خودی خود نمیتوانند با چنین مسایل جهانی دست و پنجه نرم کنند. در نتیجه استقلال عمل سازمانهای بینالمللی در حوزهی تصمیم گیری رو به افزایش است و در مقابل استقلال عمل بسیاری از دولتها خاصه کشورهای در حال توسعه محدود شده است. این موضوع به شکل خاصتری خود را در مقابل فرایندهای اقتصاد جهانی جامعه اطلاعاتی نشان میدهد پس میتوان گفت جامعه اطلاعاتی نظم مشهور به «و ست فالی» از حق انحصاری هر دولت- ملتی برای حکومت بر مردمانش و اداره امور داخلی و خارجی خود بدون دخالت دیگران را به زوال کشید و میزان گردشگران کشور و یا جهانگردانی که کشور را برای بازدید انتخاب میکنند در تأمین امنیت ارتباط مستقیم داد و خود یكی از منابع بزرگ اقتصاد جدید اطلاعاتی بینالملل خواهد بود. (خبرگزاری میراث آریا،1390)
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1399-10-10] [ 06:26:00 ب.ظ ]
|