پایان نامه حقوق ادغام شرکتها -ماهیت حقوقی ادغام شرکتها |
ماهیت حقوقی ادغام شرکتهای تجارتی
عدم پیش بینی و تشریح کامل ادغام شرکتهای تجاری در قوانین اصلی، ابهاماتی زیادی را در خصوص ماهیت آن به همراه دارد. در خصوص ادغام، بدوا مدیران شرکت موظفند موافقت کلی و اصولی مجمع عمومی فوق العاده شرکتهای سهامی یا مجمع عمومی شرکاء را در سایر شرکتها با فکر ادغام کسب کنند متعاقبا نامبردگان باید طرح مشترک ادغام را با همکاری و تصویب هیات مدیره همه شرکتهای طرف ادغام تهیه نمایند. لذا ادغام نوعی تفاهم نامه است.
برخی از حقوقدانان ماهیت ادغام شرکتهای تجاری را عقد بیع تلقی مینمایند و تفاهم و اداره ارکان تصمیم گیرنده شرکت ( مجامع عمومی ) برای ادغام در شرکت دیگر در چارچوب اساسنامه را امری الزام آور تلقی مینمایند.
اما با توجه به اینکه در ادغام شرکت تجاری، شخصیت حقوقی شرکتهای قبلی ادغام شونده از بین میرود و به نحوی محو میگردد و همچنین تشریفات خاص بیع در ادغام همچون عین بودن مبیع و مباحث مربوط به خیارات، در ادغام شرکت تجاری تسری ندارد و جایگاه خریدار و فروشنده به معنای واقعی آن نیز موضوعیت پیدا نمی نماید، لذا نمی توان ادغام شرکتهای تجاری را بیع تلقی نمود.
در خصوص تقارن ادغام با شرکت مدنی میتوان بیان نمود، هر چند ادغام شرکتهای تجاری با ماهیت شرکتهای مدنی تشابهاتی دارد، اما ماهیت این دو فرایند تفاوتهای اساسی نیز با هم دارد و این تفاوت در مخلوط شدن دارایی و ایجاد شخصیت حقوقی جدید متبلور میشود، در حالی که در شرکت مدنی شخصیت حقوقی جدید ایجاد نمی شود . لذا نمی توان ادغام شرکتهای تجاری را عقد شرکت مدنی تلقی نمود.
برخی دیگر از حقوقدانان ادغام شرکتهای تجاری را در قالب عقد صلح در نظر میگیرند بر طبق ماده 758 قانون مدنی، صلح در مقام معاملات، هر چند نتیجه معامله را به جای آن واقع شده است میدهد، لیکن شرایط و احکام خاصه آن معامله را ندارد. صلح در حقوق ایران به عنوان ام العقود تلقی میگردد و میتوان تمامی عقود را در آن جاری نمود . اما با توجه به شرایط خاص ادغام شرکتهای تجاری و رعایت برخی از شرایط و مقررات جهت اعمال ادغام شرکتهای تجاری، تلقی نمودن ادغام شرکتهای تجاری به عنوان عقد صلح با اشکالات حقوقی مواجه میباشد. زیرا در ادغام نمی توان از برخی از تشریفات و الزامات حقوقی چشم پوشی نمود، در حالی که در عقد صلح میتوان با تراضی طرفین برخی از موارد را تعدیل نمود.
با جمیع موارد فوق، هر چند ادغام یک فرایند تجاری تلقی میگردد و بررسی ماهیت ان در قانون مدنی راه به بیراهه رفتن است و قانون مدنی در اصلاحات حقوقی ندرتا تطبیق دارد لکن بنظر میرسد بطور کلی ادغام شرکتهای تجاری را میتوان در قالب ماده 10 قانون مدنی جزء عقود غیر معین تلقی نمود و احکام خاصی را بر آن جاری کرد. زیرا ادغام شرکتهای تجاری شرایط خاص خود دارد و نمی توان قالب عقود معینه در قانون مدنی را بر آن مترتب نمود.
بنابراین از لحاظ ماهیتی، در ادغام، شخصیت حقوقی شرکتهای ادغام شونده از بین میروند و تمامی تعهدات و حقوق و دیون شرکتهای ادغام شونده به شرکت جدید و یا شرکت ( ادغام پذیرنده ) منتقل میشود.
- صقری محمد، حقوق بازرگانی ، شرکت ها ، انتشارات سهامی انتشار ، سال 1390 صفحه 196
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-03-05] [ 01:22:00 ب.ظ ]
|