پایان نامه درمورد آزادی اطلاعات:اطلاعات ناقص و غیرمهم |
- اطلاعات ناقص، ناکافی و غیرمهم
گاه اطلاعات مورد درخواست شهروندان تنها مربوط به حوزهی کاری نهاد عمومی بوده و لزومی به آگاهی شهروندان از اطلاعات مربوطه نیست و یا اطلاعات محفوظه مشمول اصل آزادی اطلاعات نیست. به طور مثال بند 2 اصل 44 قانون اساسی استونی مقرر میدارد:«در صورت درخواست شهروندان استونی و بر طبق آئین مقرر به موجب قانون، تمامی نهادهای رسمی کشور و ایالتهای محلی و مشاوران رسمی آنان مکلّف به در دسترس قرار دادن اطلاعات مربوط به فعالیتهای خود هستند. مگر اطلاعاتی که به موجب قانون مستثنی شده و یا اطلاعاتی که صرفاً برای استفاده در داخل نهادهای دولتی ایجاد شده است.»
در قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات، چنین موردی به عنوان استثنای آزادی اطلاعات احصاء نشده است.
2-6-2-امنیت ملی
داشتن اسرار محرمانه، منحصر به اشخاص و افراد حقیقی نیست، بلکه نهادهای مختلف، شخصیتهای حقوقی و اعتباری و بالاتر از همه حاکمیت سیاسی که ادارهی شئون مختلف زندگی یک ملت را در دست دارد، به حکم عقل نمیتوانند همهی فعالیتها و اقدامات خود را علنی و با اطلاع همگان صورت دهند، بنابراین افشای اسرار در یک حوزه و عرضه مهمتر نیز امکانپذیر است و آن افشای اسرار حکومتی و دولتی است که قطعاً شعاع تاثیر آن بسیار وسیعتر از افشای اسرار شخصی و خصوصی است. به همین لحاظ امروزه و با پیشرفت فوقالعاده روابط اجتماعی و نیز نهادهای حکومتی، مسئله افشای اسرار از حد یک جرم اخلاقی گذر کرده و به یک اقدام مجرمانهی عمومی و ملی تبدیل شده است.
به موضوع افشای اسرار دولتی در موارد 501 و 505 قانون مجازات اسلامی مصوب سال1370ش اشاره شده است، مادهی 501 مقرر میدارد.
هرکس نقشهها یا اسرار یا اسناد دولتی و تصمیمات راجع به سیاست داخلی یا خارجی کشور را عالما یا عامدا در اختیار افرادی که صلاحیت دسترسی به آن ها را ندارند قرار دهد یا از مفاد آن مطلع کند. به نحوی که متضمن نوعی جاسوسی باشد، نظر به کیفیات و مراتب جرم به یک تا ده سال حبس محکوم میشود.
همانطور که مشهود است، در این ماده، عنصر معنوی جرم، قصد جاسوسی دانسته شده است. بنابراین بدون قصد جاسوسی افشای اسرار دولتی مشمول این ماده نخواهد بود و از این جهت به نظر میرسد که قانون مجازات انتشار و افشای اسرار و اسناد دولتی محرمانه و سری مصوب 19/11/1353 به همراه آئیننامه طرز نگهداری اسناد سری و محرمانه دولتی و طبقهبندی و نحوهی مشخص نمودن نوع اسناد و اطلاعات مصوب 11/4/1314 بیشتری نسب به ماده 501 قانون مجازات اسلامی دارد.
به موجب این دو مصوبه، اسرار دولتی به چهار طبقهی اسناد به کلی سری (اسراری که افشای آن ها براساس حکومت و مبانی دولت ضرر جبران ناپذیری میرساند)سری، (اسراری که افشای آن ها منافع عمومی و امنیت ملی را دچار مخاطره میکند)خیلی محرمانه (اسراری که افشای آنها نظام امور سازمانها را مختل میسازد)و محرمانه (اسراری که افشای آن ها موجب اختلال امور داخلی سازمانی میشود)تقسیم میگردد.
در تحلیل ماده 501 باید گفت: منظور از سیاست داخلی یا خارجی در ماده مزبور که جانشین ماده 7 قانون تعزیرات مصوب سال 62 شده، همهی امور مربوط به حکومت است. چنان که سیاست را در فرهنگهای علوم سیاسی به معنای هرگونه راهبرد و روش و مشی برای اداره یا بهکرد هر امری از امور و در معنی عام، عبارت از هر امری میدانند که مربوط به دولت و فعالیت آن است.
و همچنین روشن است که قانونگذار، اسناد و تصمیماتی را در مد نظر قرار داده که واجد عنوان محرمانه و سری باشند و الا صرف دولتی بودن جرم، موجب تحقق جرم افشای اسرار نخواهد بود.
چنان که در ماده 29 قانون مطبوعات مصوب 23/12/1364 میخواندیم که:
دادگستری یا تحقیقات مراجع اطلاعاتی و قضایی که طبق قانون، انتشار آن مجاز نیست، ممنوع است و انتشاراین قبیل مطالب در حکم افشای اسرار دولتی تلقی گردیده است. در هر صورت امنیت ملی به عنوان یکی از محدودیتهای وارد بر آزادی اطلاعات باید دارای یک تعریف جامع و کامل باشد تا مقامات دولتی، از این استثناء سوء استفاده نکنند
- Estonian constitution, available at: freedominfo. org
[2]. فخار طوسی، جواد، پژوهشی فقهی در خبر و خبرگزاری، ص179-178.
[3]. همان، ص179
[4]. آشوری، داریوش، دانشنامه علوم سیاسی، ص 122.
[5]. فخار طوسی، پژوهشی فقهی در خبر و خبرگزاری پیشین، ص 179.
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-03-05] [ 01:14:00 ب.ظ ]
|