پایان نامه مسئولیت مدنی پزشکان:نظریهی تقصیر |
نظریههای موجود برای توجیه مبانی
گاه مسئولیت ریشهی قراردادی دارد و با نقض تعهد قراردادی ایجاد میشود. این مسئولیت را به مناسبت ارتباطی که با قرارداد دارد مسئولیت قراردادی یا ناشی از قرارداد مینامند. بر عکس در پارهای از مسئولیتها نه تنها زیان دیده و مسئول رابطه قراردادی ندارند بلکه اغلب یکدیگر را میشناسند ولی قانون یکی را مسئول جچبرا زیان دیگری قرار میدهد این قسم از مسئولیت، سبب عدم دخالت اراده و تراضی در تکوین تعهد، الزام خارج از قرارداد، زمان قهری یا مسئولیت مدنی نام دارد. سوال اصلی در این مسئولیتها این است که قانونگذار بر چه مبنایی کسی را مسئول جبران ضرر دیگری قرار میدهد؟ آیا کسی را مسئول قرار میدهد که به طور نامشروع به دیگیری ضرر زده و مرتکب تقصیر شده است یا مسئولیت بدون تقصیر نیز محقق میشود؟ حقوقدانان در پاسخ به این سوال و اینکه مسئولیت بر چه اساسی استوار است، اختلاف دارند. برخی تحقق آن را بر مبنای تقصیر و برخی بر مبنای خطر و گروهی بر پایه تضمین حق پذیرفته اند. نظریههای مختلط و واسطه نیز، به ویژه در حقوق ایران، مورد استقبال قرار گرفته است.
3-1-1- نظریهی تقصیر
3-1-1-1- تعریف تقصیر
حقوقدانان مشهور تا کنون تعریفهای گوناگونی از تقصیر ارائه کرده اند؛ برخی آن را تجاوز از تعهد پیشین دانستهاند. تجاوز از رفتار شخص محتاط و آگاه یا رفتار انسان متعارف، تجاوز از تکلیف قابل شناسایی و مراعات، تجاوز از رفتاری که رعایت آن برای حمایت از دیگران لازم است، تجاوز قابل انتساب به مرتکب از رفتار یک انسان آگاه و کار نا مشروع زیانبار شخص دارای اراده در زمرهی تعریفهای مشهور قرار دارند.
3-1-1-2- لزوم اثبات تقصیر
یکی از مهمترین نظریههای نظریه تقصیر است. در این نظریه مسئولیت بر پایه تقصیر نهاده شده است. فاعل زیان هنگامی زیانها را جبرا میکند که مرتکب تقصیر شده باشد و زیان دیده تقصیر او را ثابت نماید. بر مبنای این نظریه مسئولیت خوانده فقط به خاطر تقصیر است که مرتکب شده است و زیان دیده باید به عنوان مدعی، تقصیر و رابطه علیت بین تقصیر فاعل زیان و زیانها را اثبات نماید. (قاسمزاده 1388، 25)
3-1-1-3- اقسام نظریهی تقصیر
تقصیر دارای مفهوم شخصی و نوعی است ولی امروزه نظریه تقصیر نوعی در مسئولیت مدنی پذیرش بیشتری دارد. در بادی امر، تقصیر، مفهوم شخصی داشت چه مسئولیت کسی که مرتکب چنین تقصیری میشد با معیارهای اخلاقی نیز سازگار بود ولی این مفهوم کم کم با انتقادهای شدیدی رو به رو شد و ضابطه نوعی به خود گرفت. زیرا بر مبنای نظریه تقصیر شخصی بسیاری از ضررها جبرا نشده باقی ماند و صغار و مجانین هیچ گونه مسئولیتی در قبال ضررهایی که به دیگران وارد میکند ندارند. حال به ایرادها و طرح نظریههای رقیب و علل پیدایش آن ها میپردازیم.
3-1-1-3-1- نظریهی تقصیر شخصی
3-1-1-3-1-1- ایرادهای نظریهی تقصیر شخصی
- مغایرت نظریهی تقصیر سنتی با منطق حقوقی
نظریهی مسئولیت مبتنی بر تقصیر شخصی با منطق حقوقی سازگار نیست. زیرا پس از اینکه مسئولیت مدنی از مسئولیت کیفری مجزا گردید و مشخص شد که جبران خسارت مدنی با محجازات ارتباطی ندارد، پس بنا نهادن مسئولیت مدنی بر پایهی تقصیر شخصی قابل توجیه نیست بلکه باید اساس و پایه این مسئولیت ضرری باشد که وارد شده است و هر ضرری مستوجب جبران است نه تقصیر شخصی که مستلزم مجازات و کیفر (قاسم زاده 1388، 26).
-
- نا هماهنگی تقصیر شخصی با تحولات اقتصادی
نظریهی مسئولیت مبتنی برتقصیرشخصی با تحول و دگرگونیهای اقتصادی نیز هماهنگی ندارد. زیرا پس از اختراعات جدید خطرناک این نظر: «عدالت ایجاب میکند منتفع از چیزی تبعات و خسارات ناشی از آن را نیز تحمل کند» تقویت گردید. اگر مسئولیت ناشی از تقصیر شخصی با نظام اقتصادی کشاورزی سازگار بود، نظام مبتنی بر سنت و تکنولوژی با نظریه مسئولیت ناشی از تقصیر نوعی ساز گارتر است. بنابراین لازم است که از نظریهی مسئولیت شخصی یعنی نظریهی مبتنی بر تقصیر اعراض و به نظریهی مسئولیت نوعی روی آورده شود (الناهی 1376، 207). در توجیه این نظریه و در پاسخ به این سؤال که : هرگاه ضرر بدون تقصیری بر کسی وارد شود، چه کسی باید آن را تحمل کند؟ زیان دیده یعنی کسی که دخالتی در ایجاد ضرر نداشته است یا کسی که ضرر را ایجاد کرده یا احیانا از آن بهره مند میشود؟ میتوان گفت: با در نظر گرفتن این که امروزه ارتباطات مدنی بیشتر ارتباطات مالی است تا شخصی، تحمیل زیانها بر فاعل زیان با عدالت سازگارتر است؛ برای مثال تحمیل زیانهایی که کارگزان کارگاهی را بر دیگران وارد میکنند بر صاحب کارگاه و کارخانه دشوار نیست؛ زیرا این گونه زیانها از خطرهای صنعت به شمار میروند و کارفرما در تحمل ضرر از کارگر تواناتر است. از طرف دیگر کارفرما میتواند مسئولیت خود را بیمه و از مزایای تضمین اجتماعی نیز استفاده کند. بیمه کارهای خطرناک، که اغلب منافع سرشاری دارند، راه را برای اجرای مسئولیت نوعی هموار میسازد.
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1400-03-05] [ 12:15:00 ب.ظ ]
|